Analitičar sa sjedištem u Berlinu veoma otvoreno je progovorio nakon odluke Christiana Schmidta: Adi Ćerimagić tvrdi da visoki predstavnik ima saglasnost SAD, VB, Njemačke, Francuske, Italije…

Analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) sa sjedištem u Berlinu Adi Ćerimagić ističe da je današnja odluka Visokog predstavnika međunarodne zajednice Kristijana Šmita (Christian Schmidt) već dobila načelnu, glasnu i prešutnu, saglasnost vlada svih najvažnijih partnera BiH – od SAD-a i Velike Britanije do Njemačke, Francuske i Italije.

Inače, Ćerimagić je istaknuti član bh. dijaspore u Njemačkoj.

Sastav nove Vlade FBiH

Dodaje da odluka ima za cilj da stvori pretpostavke da Predstavnički dom PFBiH stavi tačku na razgovore o sastavu nove Vlade FBiH.

“Da li će se to i dogoditi u rukama je Predstavničkog doma.

S obzirom da je Federacija BiH već jednom bila u istoj ovoj situaciji, 2011. godine, kada je odluka OHR-a također otvorila put imenovanju Vlade, držim da je od ogromne važnosti da svi politički akteri, oni koji će biti dio vlasti i oni koji će biti u opoziciji, izvuku pouke upravo iz tog iskustva i da ne dopuste da iz ovog ciklusa BiH i Federacija izađu slabiji i podijeljeniji.

Naročito jer su ovaj put regionalni, evropski i globalni konteksti značajno drugačiji i očigledno lošiji – ističe Ćerimagić.

Nema razloga za slavlje

Dodaje da niko u BiH, članici Vijeća Evrope i kandidatkinji za članstvo u EU, nema razloga za slavlje zbog toga što je Visoki predstavnik danas djelovao, te da je zato važno razmišljati kako doći u situaciju gdje međunarodna zajednica i domaći političari neće ponovno doći u istu situaciju.

“Kao što su i one od 2. oktobra 2022. ili one iz marta 2011. godine, tako će sigurno i ova odluka Visokog predstavnika imati uticaj na političku dinamiku u BiH u budućnosti i moguće dodatno polarizirati bh. i međunarodnu javnost.

To će predstavljati dodatni izazov u trenutku kada su pred BiH, kao i regionom i svijetom, ogromni politički, sigurnosni i društveno-ekonomski izazovi – zaključuje Adi Ćerimagić.

Vlada FBiH pred formiranjem?

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bit će održana sutra s početkom u 14.00 sati, potvrđeno je Feni iz tog doma Parlamenta FBiH.

Na dnevnom redu će biti imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i aktuelni prijedlog sastava nove Vlade FBiH predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare, rečeno je također.

Iz Parlamenta napominju da je održavanje ove sjednice uslovljeno najnovijom odlukom visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta koji je objavio da tom odlukom želi deblokirati imenovanje postizbornog saziva Federalne vlade.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.