Analitičarka iz Banja Luke ogolila Dodika: “Vlast u RS godinama priča građanima da je Sarajevo inostranstvo”

Politička analitičarka Tanja Topić govorila je u emisiji Izvan okvira o aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i regionu.

Slučaj verbalnog ataka na nju 2021. godine, kada ju je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, javno neprimjereno etiketirao, našao se u izvještaju međunarodne organizacije Human Rights Watch.

Tanja Topić je govoreći o odnosu vladajućih političara u RS prema međunarodnim organizacijama i institucijama rekla kako je preovladavajući nipodaštavajući odnos, te da ne postoji dosljedan tretman međunarodnih aktera, kao ni institucija.

“Pravila političke igra u RS su radikalna. Opozicija je napadnuta da ne želi nezavisnu RS, da ne želi da se vrate prenesene nadležnosti. Sva krivica zbog stanja u kojem se nalazi RS okrivljuje se opozicija kojoj se podmeće da je produžena ruka političkog Sarajeva”, kazala je u razgovoru za N1 politička analitičarka Tanja Topić.

Neophodno nam je resetiranje cijelog društva, smatra Topić, a tek onda bismo mogli krenuti u izgradnju pristojnijeg društva. Ona je govorila o ideološkim razlikama pozicije i opozicije u RS, naglasivši da u značajnoj mjeri tih razlika nema.

“Nijedni ni drugi nemaju autokritičku refleksiju prema ratu, prošlosti i ratnim zločinima, prema sopstvenoj mračnoj strani. Svi imaju neku vrstu nacionalne osviješćenosti, i rekla bih da razlike postoje tek u nijansama”, rekla je Tanja Topić podsjetivši da je Milorad Dodik ranije govorio o šteti Ratka Mladića i Radovana Karadžića, te da je bio jedan od onih koji je priznao da je u Srebrenici počinjen genocid.

Dodik je u svojoj političkoj agendi krenuo u osamostaljivanje RS, rekla je Topić.

“Opozicija mu u tim aktivnostima pruža ruku spasa. Opozicija je bila saučesnik u ovoj krizi i blokadi”, rekla je Topić te se osvrnula na probosanskohercegovačke političke snage.

Tanja Topić podsjetila da je do 2006. godine bio postignut jedan “izrazit napredak”, budući da su građani u Banjaluci imali jaku Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP BiH). Ova bh. stranka svojevremeno je imala poslanike u Skupštini. A u međuvremenu je doživjela gubitak i regresiju kao opoziciona politička platforma.

“Zaokret se desio 2006. godine kada je građanima RS-a ponuđen referendum kao nezavisnost, priča o državi u državi. Sve vrijednosti koje su značile koheziju i prevazilaženje etničkih podjela tada su pale u vodu.

Iz zvanične politike godinama građanima pričaju priču o tome da je Sarajevo za njih inostranstvo i da ne smijete da se identifikujete sa sopstvenom državom Bosnom i Hercegovinom. To, naravno, ostavlja posljedice”, mišljenja je Topić.

Ostalo je, prema mišljenju Tanje Topić, otvoreno pitanje da li povratak u institucije BiH znači onakvo djelovanje koje smo imali do sada, odnosno da politički predstavnici koji dolaze iz RS odlučuju samo isključivo onda kada se radi o temama i interesima tog bosanskohercegovačkog entiteta.

“To ne bi značilo relaksaciju, već daljnju tihu blokadu. Mislim da je poziv Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, ozbiljan poziv Miloradu Dodiku.

Sasvim je sigurno, na temelju onog što smo mogli čitati između redova, da je i on na neki način suočen s mogućim sankcijama i posljedicama koje bi se odnosile na Srbiju”, mišljenja je Tanja Topić. To je u emisiji Izvan okvira pojasnila na sljedeći način:

“Crvena linija koja je pređena bilo je obilježavanje 9. januara zajedno sa porukama koje su tada poslane. Imali smo, nakon 9. januara, poruke i reakcije međunarodne zajednice.

Oni su rekli da će se sa mogućim posljedicama morati suočiti i oni koji su dali podršku obilježavanju 9. januara. A to je gotovo bila cijela Vlada Srbije”, rekla je Topić. Ona je istakla da bi Vučićev poziv na povratak u institucije Bosne i Hercegovine, ukoliko do toga dođe, mogao značiti tek laganu relaksaciju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.