Analiza iz njemačkog medija: “Christian Schmidt dolazi u BiH da djeluje grubo i da govori otvoreno”

Posljednje Vijesti

Njemački mediji je analizirao politički put kojim će se voditi novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

“Schmidt je u intervjuu za Bayerischer Rundfunk rekao da nije bosanski ‘veliki vezir’, ali da je spreman upotrijebiti svoja ovlaštenja u hitnim slučajevima. Nijemac sebe vidi kao osobu koju podržava međunarodna zajednica. Namjerno je izabran političar koji je spreman da govori otvoreno i da djeluje grubo što se također čini neophodnim. Država se nakon rata u BiH pokazala slabom u odnosu na bh. entitet, a čini se kako opcije podjela još uvijek nisu isključene”, navodi se.

Schmidtov cilj – priprema pregovora za pristup EU

Novi visoki predstavnik prema analizi ima ima jasan cilj, a to je da Bosna i Hercegovina postane stabilnija i zrela za početak prisutpnih pregovora s EU. Ipak ističe se kako i dalje postoje problemi sa ustavom, biračkim pravima i neravnopravnim statusom svih stanovnika u gradnji države.

“Pripadnici jevrejske zajednice ili Romi se uvijek iznova spominju kao primjeri. U principu, na pozicije ne može biti izabran niko ko nije raspoređen u jednu od tri etničke grupe. Osim toga, potrebna je efikasna borba protiv rasprostranjene korupcije.

To neće biti lagan posao. Zemlja je trenutno u opasnosti da postane funkcionalno nesposobna. U BiH zbog uređenja i tenzija postoje desetine područja u kojima postoji više od 130 ministarstava i ministara koji povezuju utjecaj i korist na ovim pozicijama. To je jedan od razloga zašto mlada generacija sve manje vidi perspektivu u državi. Više od 70 posto njih sjedi sa spakovanim koferima i želi napustiti zemlju”, ističe se u tekstu.

Jači angažman Evropske unije i SAD-a

Ipak, kako bi Schmidt mogao ostvariti svoje zamisli, novinar ističe kako Austrija, koja je i dalje važan partner za BiH, kao i EU i SAD moraju zauzeti odlučniji stav o brojnim pitanjima.

“Bosnu i Hercegovinu ne treba prepustiti nacionalistima. Neuspjeh u Bosni ili čak novi nasilni sukobi mnogo su skuplji od integracije. Nada se polaže u američkog predsjednika Joea Bidena, koji dobro poznaje Balkan iz ličnog iskustva. Visoki predstavnik ne želi samo uključiti partnere u Berlinu, Briselu ili Washingtonu, već i Ankaru i srpsko rukovodstvo u Beogradu.

Schmidt kategorički odbacuje ideju ponovnog pomicanja granica. Nedavno je ‘non-paper’, koji se pripisuje slovenskom premijeru Janezu Janši, izazvao nemir u državi. Predložena je podjela Bosne i Hercegovine u korist Srbije i Hrvatske. Manji dio prepustio bi se Bošnjacima. Promjene granica, kaže Schmidt, ne dolaze u obzir. Bosna i Hercegovina mora se očuvati u cijelosti i donijeti propise u kojima svako može živjeti gdje želi”, poručuje novinar.

Leave your vote