Andrej Plenković nedvosmisleno poručio: “Hrvatske stranke u BiH se varaju ako misle da im Milanović pomaže sa blokadama”

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u Zagrebu poručio hrvatskim strankama u Bosni i Hercegovini da nisu u pravu ako misle da im svojim aktivnostima pomaže hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Plenković je komentarisao posljednje izjave Milanovića…

“Ja nastojim ne slušati i ne pratiti sve što on govori, no on je nažalost izabran na dužnost predsjednika RH pa ga vi prenosite.

Ja sam čak dobio signal od kolega da nas je nazvao izdajica i veleizdajicama i sve druge epitete koje obično koristi.

Indikativno je da to, po njegovim kriterijima, govori čovjek koji je išao aktivno u kampanju u Sarajevo agitirati za Željka Komšića, protiv HDZ-a BiH, protiv svih stranaka okupljenih u okviru Hrvatskog narodnog sabora. Niti trunke vjerodostojnosti onog koji u crvenom šuškavu odlazi u Sarajevo”, istakao je Plenković.

“Što s ovakvom inicijativom koja nije plod prethodnog usuglašavanja institucija zaduženih za vanjsku politiku? Imate izvornu tezu protiv širenja NATO-a.

Ona dolazi u trenutku kada je Rusija napravila brutalnu vojnu agresiju na Ukrajinu i time srušila temelje sigurnosne arhitekture u Europi.

Cijeli zapadni svijet se solidarizirao s Ukrajinom.

Radi li on to iz uvjerenja, ima li neki radni nalog ili je samo korisna budala, kako bi neki kritičari rekli, koja ovo radi u interesu Moskve, meni to do kraja nijepoznato.

Ali mi je poznato da je izašao s tezom da Hrvatska kao članica NATO-a blokira dvije naše partnerice u trenutku kada one nakon desetljeća ustrajanja na neutralnosti donose unutar sebe strateške odluke da procjenjuju da je za njihovu sigurnost bolje da budu u sigurnosnom smislu pokriveni kišobranom koji se zove članak 5”, navodi hrvatski premijer.

“Prva Milanovićeva teza je protiv NATO-a, druga teza su Hrvati u BiH. Hoće li njegova inicijativa pomoći Hrvatima u BiH ili će im odmoći?

Naša vlada i diplomacija za razliku od njega učinila je gigantske korake da bi se emancipiralo pitanje Izbornog zakona i prava Hrvata u BiH.

Ja tu temu pratim godinama iz različitih uloga i uspoređujem naš angažman u odnosu na njega sada dok je predsjednik, ali još više i prije kao predsjednika vlade.

Ne vidim da je kao premijer dizao ovu temu. u njegovo vrijeme nemate zaključak Europskog vijeća o BiH kao što imate prije dva mejseca na moju inicijativu zahvaljujući kojem ćemo svjedočiti posjetu predsjednika Europskog vijeća BiH.

Ako neki akteri među hrvatskim strankama u BiH misle da će im prijetnje blokadom pomoći, nisu u pravu. Milanović ovo radi da bi naštetio politički HDZ-u u Hrvatskoj i u BiH”.

“Za Hrvate u BiH nije napravio apsolutno ništa”

Rekao je i da se Hrvatima u BiH ne pomaže vrijeđanjem. “Za Hrvate u BiH nije napravio apsolutno ništa”, kaže.
“Ovime šalje poruku protiv svih članica NATO-a, da u ovom trenutku staje u interese neširenja NATO-a i interese Rusije. Ovo su po mom sudu jako nesmotrene akcije”, kazao je Plenković.

“Za razliku od njega imamo politiku koja je odgovorna, ja prije svega vodi računa o interesima i reputaciji Hrvatske.

Je li veleizdajnička politika ako vam je kreditni rejting u smeću? Je li veleizdajniča politika ako ideš u Sarajevo lobirati za Komišća? Ja to ne govorim, a mogao bih svaki dan”, rekao je.

“Doveli smo se u poziciju da nas partneri iz EU-a i NATO-a gledaju čudno zbog njegovih riječi.

Uz veliko iskustvo koje imam, ne mogu razumjeti da netko ovako nastupa misleći da pomaže, a još mi je teže gledati da netko naivno vjeruje da je stvarna namjera pomoći, a nije.

Stvarna namjera je da se NATO ne širi, da se zlorabi položaj Hrvata u BiH, da se ruši HDZ u BiH i u hrvatskoj.

Nema dileme o kakvoj je ovdje političkoj igri riječ i šteta da je to tako”, zaključio je Andrej Plenković.

Podsjećamo, lider HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović pozdravio je angažman Zorana Milanovića u vezi sa izbornom reformom u Bosni i Hercegovini.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.