Andrej Plenković tako kaže: “Hrvatska vlada je pridonijela odluci Schmidta, on je jedini mogao pomoći i pomogao je”

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je danas da je hrvatska Vlada pridonijela da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona BiH te da se to nije dogodilo slučajno.

“On je jedini mogao pomoći i pomogao je. To se ništa nije dogodilo slučajno.

Želimo podržati BiH u stjecanju statusa kandidata, ako to bude moguće već na sastanku Europskog vijeća u decembru jer smatramo da je to dobro za sve narode u BiH”, rekao je Plenković tokom predstavljanja godišnjeg izvještaja o radu hrvatske Vlade danas u Hrvatskom saboru.

Plenković je rekao da se hrvatska Vlada sistemski zalagala za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini i da se Hrvatska založila da se konstitutivnost naroda u BiH uvrsti u Strateški kompas EU.

Evropska komisija predložila je prošle sedmice da se BiH dodijeli status kandidata pod uvjetom da poduzme niz reformi, usvoji nekoliko zakona u području sudstva, izborne reforme, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.

“Što je bliže BiH Evropskoj uniji, to će biti i bolje riješena otvorena pitanja koja imamo”, dodao je hrvatski premijer Plenković.

Andrej Plenković u Hrvatskom saboru podnio je godišnji izvještaj o radu svoje Vlade, dan uoči šeste godišnjice otkako je ušao u Banske dvore i preuzeo izvršnu vlast, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Plenković: Neprihvatljivo ponašanje Srbije prema hrvatskim pilotima

Plenković je prozvao Srbiju za neprihvatljivo ponašanje prema umirovljenim hrvatskim pilotima, ponovio je da je optužnica protiv njih politički motivirana i da je to za Hrvatsku nepostojeći proces.

“Nije nam prihvatljivo ponašanje Srbije kad je riječ o hrvatskim pilotima”, rekao je Plenković.

Srbijansko tužilaštvo tereti penzionisane hrvatske pilote za napade na srpske civile 1995. godine.

“To je prije svega politički motiviran proces i nikako ne pridonosi povjerenju, dapače. Udaljava nas jedne od drugih, rekao je Plenković.

“Za hrvatske pilote, a i nas kao državu, taj proces ne postoji, ponovio je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.