Aner Žuljević iz SDP-a vrlo žestoko odgovorio SDA-ovom Fadilu Novaliću: Kad bivši premijer izmišlja, statistika je dobra

Aner Žuljević, zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, odgovorio je na, kako kaže, neistinite tvrdnje zastupnika SDA i bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića.

„Bivši premijer koji je svojom reformom buduće penzionere oštetio, a sadašnje zaledio u siromaštvo ne razlikuje pojam usklađivanje i rast, tako da mu je bolje da šuti i posveti svom drugostepenom sudskom postupku.

Poznat je po morbidnim izjavama da građani previše troše, da se penzioneri trebaju brže amortizovati kroz vrijeme, da ulje nije poskupilo, da respiratori mogu biti za dva pacijenta, da je život lopta šarena…

Čovjek, koji je kao lider Vlade, predložio odluku da jedan uposleni vrijedi kao 11 penzionera (zaposlenim pomoć od 1080 KM, a penzionerima 100 KM) treba da se stidi, a ne da ratuje sa ciframa koje ne zna pročitati.

Taj isti veliki ekonomski “mag” zaboravlja da je prosječna cijena hljeba prošle godine u ovo vrijeme bila jedna KM, a sada je 1,70 KM. Mlijeko je bilo 1,20 a sada 2,50 KM”, naveo je.

Ističe kako Novalić “hvali podacima o suficitima, a u svom mandatu ostat će upamćen kako je oporezovao topli obrok radnicima”.

“Nije samo dijete u vrtiću oporezovao svojim bajnim reformama.

Tačno je jedino da statistički podaci pokazuju da je minimalna penzija nominalno rasla za 29,5 posto, ali treba naglasiti da je to nominalni rast, jer u isto vrijeme smo imali rast cijena – inflaciju.

Kada se ovaj rast uskladi sa rastom cijena, i to opštim indeksom potrošačkih cijena, onda vidimo da je stvarna ili realna penzija narasla 23,7 KM ili šest posto, što pokazuje koliko je negativno inflacija uticala na ovu skupinu naših sugrađana.

Koliko se god on upirao da postane Facebook relevantan, mora shvatiti da razliku od njega mi ekonomske brojeve čitamo životno, a on robotski kao da su u pitanju mašine, a ne ljudi.

Nažalost, i pored njegovih cifri, penzioneri danas lošije žive i mogu kupiti manje nego prije osam godina, kad se u obzir uzme struktura njihove potrošačke korpe.

Nama konačno trebaju državnici – hrabri, odgovorni, pošteni i stručni političari koji znaju iskreno posmatrati brojeve, provoditi stvarne reforme, i koji neće varati i petljati vlastiti narod bez obzira koliko realnost bila teška“, zaključio je Žuljević.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.