Angelina Eichorst vrlo nedvosmisleno poručila: EU nije kao prije 28 godina, spremni smo povući crtu

Generalna direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove Evropske unije, Angelina Eichhorst se sastala sa predsjedavajućom Vijeća Ministar BiH Borjanom Krišto i poručila da je BiH ostvarila napredak te da EU očekuje da se to nastavi.

Eichhorst se na početku zahvalila Krišto i kazala kako EU pozdravlja sve rezultate Vijeća ministara.

“Zahvalila bi se na veoma konstruktivnom sastanku sa Vijećem ministara.

Imala sam više sastanaka za raznim liderima koalicije, bitno je da slušamo sve, EU je stava da svakoga treba slušati i stojimo na raspolaganju u tom dijelu.

Zahvalila sam se Krišto i kolegama na svim naporima koji su ulagani u rješavanju preostalih zakona koje je potrebno usvojiti i daljnjih koraka”, rekla je Eichhorst.

Kazala je kako koalicija na državnom nivou radi u konstruktivnom duhu te da EU želi vidjeti nastavak te priče.

Dodala je da zna kako je nekada teško razgovarati ali da su jedino rješenje politički pregovori.

“U ovakvim okolnostima uputili smo apel da rade na očuvanju konstruktivnog duha ali isto tako da bilo kakvi jednostrani potezi, odnosno podrivanje onoga što je urađeno je neprihvatljivo, kao što su neprihvatljivi bilo kakvi protuustavni propisi vladavina prava je ključni za ta funkcioniranje BiH to sam rekla i predstavnicima RS-a”, poručila je Eichhorst – javlja Klix.

Dodala je da je jasno kako su rezultati ostvareni i da je učinjen značajan korak naprijed.

“Ono šta EU očekuje od BiH je usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa, Zakona o sudovima BiH, očekujemo na sjednici Parlamentarne skupštine usvajanje Zakona o VSTV-u, te zakon o pristupu informacija.

14 prioriteta je jasno navedeno, riječ je o jednom obimnom poduhvatu ali je ostvariv. 14 prioriteta predstavlja kompas koji treba ići u smjeru kvalitete života jer godine zastoja su onemogućile investicije, zbog toga građani gube nadu napuštaju zemlju”, kazala je Eichhorst.

Istakla je kako su neprihvatljiva bilo kakva protuustavna djelovanje te da je EU sprema povući crtu ako stvari odu predaleko.

“Neprihvatljivi su bilo kakva protuustavna djelovanja, EU je spremna da radi na pronalaženju političkih rješenja ali i da povuče crtu ako stvari odu predaleko.

EU nije ista kao ona koju smo mali prije 28 godina, ovo je druga priča mi radino ubrzanom dinamikom, radimo na jedinstvu svih nas.

Članstvo u EU je najsnažniji garant teritorijalnog integriteta i nezavisnosti ove zemlje i mi ćemo uvijek biti tu da pružimo zaštitu”, kazala je i podsjetila kako je EU uduplala osoblje EUFOR-a u BiH.

Na kraju je poručila kako su svi u EU na motivisani za rad i saradnju, te da su spremni zajednički raditi sa predstavnicima BiH u iskoracima ka EU.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.