Apel Zlatka Miletića građanima BiH, nedvosmisleno je u emisiji uživo poručio: Spremite se za hladnu zimu!

Član Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić u Pressingu uputio je apel građanima da se spreme na hladnu zimu.

Prema njegovim predviđanjima, Rusija će tada obustaviti izvoz svih energenata Evropi.

NATO upozorava kako Rusija priprema cyber napad na BiH?

Posljednica iseljavanja mladih ljudi je dovela do toga da je mnogo informatičara napustilo zemlju. Ta vrsta znanja odlazi iz BiH što je za nas veliki problem.

Imamo nekoliko stručnjaka u obavještajnoj službi i u FUP-u, ali mislim da smo mi inače kontraobavještajno “razvaljeni” sa svih strana.

Moramo u narednom periodu ojačati naše institucije da onemogućimo sve te koji bi da narpave štetu.

Imamo nekoliko uspješnih privatnih informatičkih firmi koje bih ja da se pitam angažovao da rade za institucije, da se spriječe ti cyber napadi.

Kako bi izgledao taj napad o kojem govore NATO dužnosnici?

Ja ne mogu da komentarišem njihove navode, ali to može predstavljati ozbiljan problem.

Vi ste nedavno tražili da se kadar ruske ambasade proglasi nepoželjnim u BiH? Slično je za ruskog ambasadora tražio i ministar Sifet Podžić. Niko se nije osvrnuo na vaš zahtjev?

Čuju oni, ali ne haju.

Tražio sam jer je obraćanje ruskog ambasadora prije godinu dana bilo neprimjerneo. Onda su ti njegovi nastupi postali takvi da se mogu dovesti u kontekst sigurnosnih prijetnji. Svemu tome se priključila i gđa Zaharova koja je rekla da je Srebrenica izrežirana i to je sramno samo po sebi.

Takvo negiranje genocida je nedopustivo. Ona je također branila sankcionisane osobe u BiH neprimjerenim izjavama.

Iz Rusije su poručili i da ne trebamo ući u Evropsku uniju. Nema nijedan ambasador pravo da prijeti. Sve je to u suprotnosti sa Bečkom konvencijiom.

Kakvo je trenutno sigurnosno stanje u državi? Ivo Komšić je rekao da je zbog jakog otpora Ukrajinaca Rusima spriječeno otcjepljenje RS?

Mislim da je situacija trenutno “zamrznuta”, Dodika nije odustao od secesije. On se samo primirio. Sreća naša da Rusija nije završila brzo Ukrajinu.

Mislim da je Dodik dogovorio sa Putinom da proglasi RS samostalnom državom. Ta se situacija sad primirila. A vjerujte mi gdje Rusija uđe sa parama da oni znaju da štite svoj interes.

Zamrznuto do kada?

Dok Rusija ne procijeni kad je momenat da pokaže svima da oni nisu regionalna nego svjetska sila. Ako uspiju da kontrolišu prostor Balkana pokazat će da su svjetska sila.

Američki analitičari upozoravaju da SAD trebaju ojačati svoje prisustvo u BiH, prvenstveno kroz NATO, da bi se spriječio novi sukob?

Mi ćemo biti u velikoj kriznoj situaciji kada bude u pitanju odlazak Misije Althee. NATO po Aneksu 1 ima takvu nadležnost, mislim da će oni doći (umjesto EUFOR-a).

Međutim, o čemu građani BiH moraju razmišljati je da će ovaj sukob u Ukrajini potrajati jako dugo.

Mislim da će Rusija u jesen pokušati veliku ofanzivu i mislim da će obustaviti sve energente. Apelujem na građane da se pripreme na hladnu zimu.

I trebaju razmišljati da izaberu novu vlast koja će se uhvatiti u koštac sa ovim problemom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.