Apsolutni rekorder po neplaćenim kaznama u BiH: Duguje više od 250.000 KM, na prvom mjestu je vozač iz Sarajeva

Za saobraćajne prekršaje u Bosni i Hercegovini vozači duguju 80,8 miliona KM, a rekorder po ovom osnovu je muškarac iz Sarajeva sa iznosom 267.643 KM duga.

Istovremeno, građani koji upravljaju motornim vozilom u ovom trenutku imaju neplaćenih više od pola miliona prekršajnih naloga.

Višestruki povratnik

A koliko su vozači “savjesni”, pokazuje najsvježiji primjer iz Brčkog.

Naime, policija u ovom gradu prije nekoliko dana zaustavila je lice, kod koga je utvrđeno nepoštovanje više saobraćajnih pravila, uključujući i to da je čak osam godina vozio bez vozačke dozvole.

“Četvrtog novembra 2022. godine u 22:40 sati policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su tokom redovnih poslova i zadataka u naselju Prutače zaustavili vozača motornog vozila marke pasat inicijala E.K., rođen 1979. godine, nastanjen u Brčkom, i utvrdili da ne posjeduje vozačku dozvolu, a nakon izvršene provjere da je ista istekla 2014. godine, te je poništena – naveli su iz brčanske Policije.

Da stvar po ovog Brčaka bude gora, samo po osnovu neplaćenih kazni za vožnju on duguje skoro 7.000 KM.

“Provjerom u službenom registru novčanih kazni utvrđeno je da je navedeno lice višestruki povratnik u vršenju prekršaja iz oblasti saobraćaja, te da po osnovu neplaćenih kazni ima dugovanje u iznosu od 6.976 KM.

Zbog osnova sumnje da će navedeno lice nastaviti sa vršenjem prekršaja privremeno mu je oduzeto motorno vozilo i pohranjeno u depozit Policije Brčko distrikta BiH.

Protiv navedenog lica će Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka – saopĆeno je iz Policije distrikta.

Ukupan dug

Iako treba da plati 7.000 KM, vozač iz Brčkog daleko je od vodeće petorke kada su u pitanju ukupna dugovanja za saobraćajne prekršaje.

Uz pomenutog rekordera iz Sarajeva, pet najvećih dužnika koji sjede za volanom u BiH duguje 570.000 KM.

“Na prvom mjestu je vozač iz Sarajeva (općina Stari Grad) koji duguje 267.643 KM. Slijede vozači iz Maglaja i Hadžića sa dugom od 82.973 KM, odnosno 75.009 KM.

Na četvrtom mjestu je vozač iz Brčkog koji treba da plati 73.840 KM, a na petom osoba iz Gradačca sa 67.911 KM – rečeno je za “Nezavisne novine” iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDEEA).

Prema istim podacima, ukupan dug vozača za saobraćajne prekršaje u BiH iznosi 80.815.865 KM, dok je broj neplaćenih naloga 510.399 (najviše ih se odnosi na prekoračenje brzine, neposjedovanje vozačke dozvole, upravljanje vozilom prije sticanja vozačke dozvole, neposjedovanje adekvatne opreme, te upravljanje vozilom koje nije registrovano).

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.