Arhitekta iz bh. dijaspore oduševljava javnost u Americi i Australiji: Jedan od njegovih projekata predstavljen u čuvenom “New York Timesu”

Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, putem društvenih mreža promoviše priče o Bosancima i Hercegovcima koji nižu uspjehe širom svijeta.

Ovaj put je pisao o bosanskohercegovačkom arhitekti Adiju Atiću.

U nastavku tekst prenosimo Čustovića sa Facebooka.

“Čestitam mom prijatelju i bosanskohercegovačkom arhitekti Adiju Atiću, porijeklom iz Bijeljine, što je jedan od njegovih projekata predstavljen u čuvenom “New York Timesu”.

Rođen u Bijeljini, njegova porodica je pronašla novi dom u Njemačkoj prije nego što se zauvijek nastanila u Melburnu u Australiji.

Naše porodice se poznaju dugo i bilo je nevjerovatno vidjeti kako je Adi izgradio svoju karijeru i privatnu praksu.

Gotovo 10 godina radio je za BKK arhitekte prije nego što je osnovao kompaniju sa svojim univerzitetskim prijateljem Michaelom Artemenkom.

Započeli su rad iz skladišta oko stola u sobi za sastanke koji je napravljen od šperploče i 4 gume.

Danas zapošljavaju 8 ljudi i njihovi projekti su raznoliki, obuhvatajući veliko obrazovanje, infrastrukturu, komercijalne projekte kao i stambene tipologije.

Njihov rad je osvojio industrijske nagrade i objavljivan u časopisima, knjigama i digitalnim medijima širom svijeta.

Diplomirao je i magistrirao arhitekturu na Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT University)”, napisao je Čustović.

Osvrnuo se Čustović i na veliki uspjeh Muhameda Mulahmetovića.

“Bosna i Hercegovina je bogatija za još jednog doktora nauka. Čestitamo dr. Muhamedu Mulahmetoviću na odbrani doktorske disertacije iz oblasti hemije na svjetski poznatom Trinity College Dublin, Irska.

Naslov doktorske teze: “Sintetički pristupi prema trećoj generaciji metalo-organskih okvira koji sakupljaju svjetlost za foto-elektrokatalitičke energetske konverzije”

Muhamed je napustio Sarajevo kao dijete sa roditeljima da živi u Dublinu, Irskoj. Njegova izuzetna akademska dostignuća dovela su ga do studija medicinske hemije na Triniti koledžu.

Tamo je razvio kompetencije u oblastima medicinske hemije Neorganska hemija, sintetička organska hemija i čvrste osnove u termodinamici, kinetici i elektrohemiji. Također je razvio solidne praktične vještine kao što su primjena spektroskopskih tehnika, analitičke hemije, kao i kontrola kvaliteta i tehničke vještine u laboratoriji.

Pokazao je izvanrednu saradnju sa kolegama studentima i akademicima u istraživačkim i razvojnim projektima zbog čega mu je ponuđena puna stipendija za doktorat”, napisao je Edhem.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.