Arijana Memić traži da se policiji zabrani sjedenje u kafićima u radnom vremenu, stigle kritike od Sindikata policije

Nakon nedavno podnesene inicijative zastupnice Arijane Memić u Skupštini Kantona Sarajevo u sklopu koje se predlaže zabrana službenicima policije da u sklopu radnog vremena ulaze u ugostiteljske objekte osim po službenoj dužnosti, stigao je odgovor iz Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

“Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, a prevoshodno članovi ovog Sindikata, pa onda i svi ostali uposlenici MUP-a Kantona Sarajevo nisu stoka, niti su pod mjerama zabrane u toku radnog vremena.

To nećemo dozvoliti, niti ćemo dozvoliti da namećete getoizacijske odluke kada je u pitanju konzumiranje ili ugrožavanje njihovih osnovnih ljudskih prava.

Puna nam usta Evrope, a prijedlozi i inicijative robovlasnički.

Ako smatrate da je uredu da policijski službenik koji je udaljen od matične organizacione jedinice i po dvadeset kilometara i više mora u istoj koristiti pauzu i kada nije u mogućnosti za obrok ili da mu se omogući radnička menza iz socijalističkog sistema ili da poslije posla ne smije svratiti i kupiti sebi i porodicu namirnice ili pristojan obrok, onda ste u grdnom problemu sami sa sobom”, stoji na početku saopštenja.

Poručeno je da će policijski službenici u toku radnog vremena i dalje, koristiti pauzu u skladu sa Zakonom i na dozvoljen način.

“Niti ćete vi, niti bilo ko drugi onemogućavati i uplitati se u rad policijskih službenika, pa i u način korištenja pauze. Dosta je više bahaćenja bilo čijeg, pa i vašeg kada je u pitanju profesionalan odnos spram policijske službe, pored svih problema sa kojima se suočavamo”, poručili su u odgovoru Memić.

Dodali su da očekuju predlaganje propisa i rješenja koji će sigurnosnu situaciju u kantonu podići na viši nivo.

“Trebali biste biti upoznati, a nadam se da jeste, da zbog birokratskih procedura kojim politika uveliko kumuje jer ne radi ništa na mijenjaju iste i svođenju iste na produktivan nivo, jeste da je policija u Kantonu Sarajevo i dalje gola i bosa, iako ste u dojučerašnjem klubu stranke čije je predstavnik naš ministar zastupali interese kupovine helikoptera koji će građane Kantona Sarajevo sa svim dadžbinama i dosadašnjim utrošenim sredstvima koštati skoro 60 miliona konvertibilnih maraka.

Nadao sam se da ćete nešto konkretno predložiti po pitanju nedostajućih 40% uposlenika u MUP-u Kantona Sarajevo, te očitog problema i u narednom periodu gdje će se procenat onih koji fale samo povećavati. Tu ubrajam i policijske službenike , državne službenike, i namještenike.

Primjera radi, na području Općine Centar u Odjeljenju za administraciju pri MUP-u Kantona Sarajevo trenutno rade samo tri referenta za registraciju vozila s obzirom na broj registrovanih motornih vozila na području navedene općine.

Tu su i vozila Kantona u kojem ste zaposleni, svih građana općine i svih državnih institucija, većine ambasada, međunarodnih organizacija i tako dalje.

Nadao sam se da ćete nešto po tom pitanju predložiti i ponuditi nam konkretno rješenje kako bi stepen usluga lokalnoj zajednici bio podignut na veći nivo?

Da li ste upoznati da osim što sistem, javno mnijenje i neodgovorni političari “siluju” mentalno i psihički uposlenike MUP-a Kantona Sarajevo, da su to ljudi, porodične osobe koji to ne mogu više da trpe i podnesu?

Da li ste upoznati da zbog vaših (velike većine zastupnika i predstavnika Vlade Kantona Sarajevo) da je policijski rad obesmišljen i da su policijski službenici dovedeni na rub margine objektivnog izvršavanja službenih zadataka itd, itd?

Pitanja je milion ali neka je vama uvažena zastupnice bitan policajac i policijski posao i kako i na koji način će se koristiti pauza”, stoji u saopštenju kojeg potpisuje Viktor Ćatić, predsjednik navedenog sindikata.

Podsjetimo, odnevdano nezavisna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, Arijana Memić, prije nekoliko dana podijenila je inicijativu prema kojom bi se policijskim službenicima zabranio posjet ugostiteljskim objektima tokom radnog vremena, a usput je predložena i izgradnja menze u sklopu nove centralne zgrade MUP-a KS, kao i kantina u sklopu stanica.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.