Armin Alijagić, rukovodilac Biznis centra bh. dijaspore iznio nevjerovatne podatke: Dijaspora godinama prevenira potpuni ekonomski kolaps u državi

Dijaspora Bosne i Hercegovine predstavlja jednu od najvećih na svijetu u odnosu na broj stanovnika u matičnoj zemlji. Ova kvalificirana, poduzetna i ekonomski uspješna zajednica održava snažne porodične veze sa svojim korijenima, a njen utjecaj možemo posmatrati kroz različite aspekte.

U stalnom porastu

Prvo kroz aspekt novčanih doznaka koje, prema informacijama dostupnim na internet-stranici UNDP-a BiH, čine čak 14 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) BiH.

Na osnovu podataka Centralne banke BiH, u prvom kvartalu 2023. godine iznos novčanih doznaka iz inozemstva bio je 793,58 miliona KM, što je sedam posto više u odnosu na prvi kvartal 2022., te čak 22 posto više u odnosu na 2021. godinu.

Na osnovu ovih podataka možemo zaključiti da je iznos novčanih doznaka iz inozemstva u stalnom porastu, prije svega zbog povećanja broja radnika iz BiH u stranim zemljama.

Armin Alijagić, rukovodilac Biznis centra bh. dijaspore, kaže da je to samo iznos novčanih doznaka koje stižu formalnim kanalima.

Neformalni kanali

-Procjenjuje se da još toliko stiže neformalnim kanalima. Dijaspora u toku ljetnih mjeseci potroši do dvije milijarde maraka.

Ta potrošnja održava brojne industrijske sektore i neki sektori su 100 posto ovisni o dijaspori.

Rekao bih da novčane doznake, na direktan ili indirektan način, predstavljaju jednu trećinu ukupne bruto domaće proizvodnje. Dijaspora godinama prevenira potpuni ekonomski kolaps u državi – kazao je Alijagić za „Avaz“.

Kako je istakao, na posljednjem USAID „Diaspora Invest“ projektu imali su više od 160 firmi koje su pomogli, koje su u pet godina otvorile više od 2.000 novih radnih mjesta i investirali više od 50 miliona KM vlastitog kapitala.

Broj turista

Specifične podatke o broju turista iz dijaspore koji posjećuju Bosnu i Hercegovinu teško je utvrditi.

U prvoj polovini ove godine turisti su u BiH ostvarili čak 938.744 posjete, može se pretpostaviti da značajan broj stranih turista dolazi iz dijaspore.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.