Austrijski Standard razotkriva Željanu Zovko i poteze HDZ-a: “Jačaju se rasističko-nacionalistički zahtjevi”

U BiH je jedna od glavnih tema rasprava o reformi izbornog zakona. Radi se o načelnom pravcu u kojem ide država i pitanju treba li jačati nacionaliste ili građansku državu. Evo šta o tome piše austrijski Standard.

„Željana Zovko očito se ne može odlučiti koju bi državu da predstavlja. Ranije je bila ambasadorica Bosne i Hercegovine a sada predstavlja Hrvatsku u Evropskom parlamentu. Mentalno je ona međutim još uvijek u svojoj domovini: Mostaru. U Evropskom parlamentu ona lobira za rasisttičko-šovinističke pozicije hercegovačkog HDZ-a. Ljudi poput Željane Zovko godinama ubjeđuju ostatak Evrope kako su Hrvati u BiH diskriminirani. Ali, radi se o tome da HDZ bude jedini predstavnik Hrvata u BiH”, piše austrijski list Standard u članku pod nazivom „Hrvati u EU agituju za nacionalističke ciljeve u BiH”, piše Deutche Welle.

List navodi kako je Zovko, pred završetak najnovijeg izvještaja Evropskog parlamenta o BiH podnijela brojne zahtjeve za njegovim promjenama, tražeći da se ne osudi samo revizionizam već i „unitarizam” – jačanje centralne države BiH. Razlog za to je, po pisanju Standarda što „mnogi takvi nacionalisti i danas, a to su htjeli i tokom rata, hoće svoju vlastitu hrvatsku teritoriju unutar BiH, zvanu Herceg-Bosna.

„Oni zastupaju ideologiju po kojoj se ljudima upravlja odvojeno, prema rasističkim kriterijima. Za njih ne postoje građani već samo pripadnici etničkih grupa”, navodi Standard.

I dok se u prvobitnoj verziji izvještaja EP upozorava na opasnost od‚ etno-nacionalističke‘ retorike, Zovko, koja je zamjenica predsjednika Odbora za vanjsko-politička pitanja u EP, je zamijenila riječi tako da upozorava od ‚unitarističke‘ retorike. U izvještaj unosi i da mora doći do promjene Izbornog zakona u BiH.

Standard konstatuje kako „lobiranje Željane Zovko, izgleda, daje rezultate” i potkrjepljuje to konstatacijom da dvije partije u BiH: HDZ i SDA , uz podršku delegacije EU i Amasade SAD, pregovaraju o reformi Izbornog zakona. Riječ je o provedbi odluke Ustavnog suda BiH iz 2016. o podjeli mjesta u Domu naroda FBiH kojom se, po pisanju Standarda, jačaju se rasističko-nacionalistički zahtjevi.

List ukazuje kako se u BiH ne provode ni odluke Evropskog suda za ljudska prava koje su donesene ranije i “koje idu u suprotnom pravcu” – u pravcu građanske BiH, u kojoj bi se svi građani tretirali ravnopravno i u kojoj bi i Jevreji i Romi mogli biti birani kao članovi Predsjedništva (presuda Sejdić-Finci), na šta „nemaju pravo ni oni građani koji ne žele da se svrstavaju u etničke grupe”.

„To je razlog za žestoke debate o BiH i na međunarodnom planu”, konstatuje Standard i navodi kako Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD kažu da se „Izborni zakon mora poboljšati kako ne bi nudio plodno tlo za razne igre i trikove.” Istovremeno list upućuje na jedan drugi interni dokumenat EU u kojem stoji da bi „promjena Izbornog zakona, otežala implementaciju presude Sejdić-Finci”.

„Nacionalisti odbacuju ustavne promjene u pravcu jačanja prava građana. Za promjenu Ustava, kako kažu, potrebne su višegodišnje konsultacije i inkluzivan pregovarački format. Ali ni za promjenu Izbornog zakona ne postoji većina”, piše Standard i citira šefa SDA Bakira Izetbegovića koji kaže kako od toga najvjerovatnije neće biti ništa jer su stavovi SDA i HDZ previše udaljeni.

Izetbegović navodno od početka nije bio za to da se pregovori o promjeni Izbornog zakona vode „u reduciranom formatu” – između njega i šefa HDZ BiH Dragana Čovića -, ali su na tome, kako ga citira austrijski list, „insistirali predstavnici međunarodne zajednice – jer je njima dvojici uspjelo da nakon toliko godina provedu izbore u Mostaru”.

Otvoreno je međutim pitanje koliko veliki pritisak će Čovićev HDZ i njihovi prijatelji u Briselu moći napraviti na EU i SAD, piše između ostalog Standard.

Može li novi visoki predstavnik napraviti promjene u BiH?

Na kraju članka, novinarka Standarda piše i kako je otvoreno pitanje, da li novi visoki predstavnik uopšte može dovesti do promjene politike u BiH. Ukazuje kako je EU godinama na njega gledala kao na konkurenta i da su Francuska, Njemačka i Italija stoga ranije željele da ukinu OHR.

„Zato je posebno interesantno što je upravo Njemačka kandidirala svog čovjeka za visokog predstavnika. Tim prije što u međunarodnoj zajednici ima i drugih mišljenja, jednako kao i onih koji se zalažu da visoki predstavnik, kao nekad, snažno intervenira i okonča prijetnje secesionizmom, napade na državu i pokopavanje pravosudnog sistema. Stoga svi gledaju sa isčekivanjem šta će poduzeti nova Bidenova administracija, ako uopšte nešto poduzme”, zaključuje Standard.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.