Avdović u New Yorku otkrio šta se dešavalo iza zatvorenih vrata u UN-u: “Skandala nije bilo jer su Rusi to vješto izbjegli”

O sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, ali i aktuelnoj političkoj situaciji, razgovarano je sa Erolom Avdovićem, novinarom iz New Yorka.

Skandala nije bilo, visoki predstavnik Christian Schmidt se prvi put obratio Vijeću sigurnosti.

– Skandala nije bilo, Rusi su to diplomatski i vješto izbjegli, osjećajući i vidjevši da nemaju nikakvu podršku osim naklonosti Kine.

Ostali bi usamljeni 13:1, odnosno 1 i po ili dva. Onda su izbjegli da potegnu za tim proceduralnim glasanjem u kojem bi Schmidt zapravo dobio i svi bi bili za da se on obrati.

Ovako su našli neko solomonsko rješenje i skandal je izbjegnut.

Ali nisam siguran da je neki veći rezultat od ove sjednice Vijeća sigurnosti koju su mnogi, uključujući i mene upravo zbog svega ovoga, nazivali povijesnom, jer sve je to nekako historijski oko BiH.

Osim puno debate i ovog zaključka da se Schmidt ipak, unatoč protivljenju Rusije i Kine, obratio Vijeću sigurnosti, ocijenio je Avdović, prenosi O kanal.

Obratio se i Šefik Džaferović, što nije standardna procedura. Kriza je nastupila sa najavom da će se obratiti Zoran Tegeltija. Avdović je ranije kazao da je time osujećen plan.

– Zapravo nije bila kriza, to su bile medijske varnice. Poznati medijski vatromet Milorada Dodika u kojem je on skretao pažnju sa nečega što je njemu važnije od svega ovoga.

Nije se pojavio Tegeltija. Pratio sam i bio sam čak rezerviran i jutros najavio da vidimo hoće li se pojaviti, dodao je.

Ne prestaje priča o secesiji BiH, ne samo od vlasti iz RS-a. HNS ne odustaje od teritorijalne reorganizacije uz sve jaču retoriku Zorana Milanovića.

– O tome je bilo riječi i u Vijeću sigurnosti UN-a. Na kraju ove sjednice obratili su se i predstavnici Srbije i predstavnik Hrvatske.

Nažalost, opet je Vijeće sigurnosti iskorišteno kao platforma da se dostavi ta Milanovićeva poruka, u nešto blažem, diplomatskom žargonu odnosno ambalaži. Sve ostaje otprilike na tome da se ide i da se prijeti sa teritorijalnim reustrojem.

Moj komentar je – Milanovića više ne treba komentirati, neka ga komentiraju Andrej Plenković i službe. Na njega je sumnja da je imao neke susrete sa ruskim obavještajcima i slično tome.

Ali, nanosi se ogromna šteta, od New Yorka do Sarajeva. Komentar svakog onoga koji racionalno promišlja je iščekivanje. Živim za dan kada će odnosi sa Hrvatskom biti samo onakvi kakvi jedino mogu biti – odlični, poručio je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.