Azem Vllasi, poznati prištinski advokat javno progovorio bez straha: “Niti se RS može pri-pojiti Srbiji niti zapadna Hercegovina Hrvatskoj”

Azem Vllasi, poznati kosovski pravnik, bivši političar, analitičar, dugogodišnji savjetnik najviših kosovskih lidera, komentirajući najveću poratnu krizu u našoj zemlji kaže da Bosna i Hercegovina, makar takva, Dytonska mora opstati na dobrobit svih njenih naroda i građana.

Odličan poznavatelj prilika u regiji analizira situaciju u našoj zemlji, ali i moguće posljedice bosanske krize na regiju.

Ovih dana ponovo se našao na udaru srbijanskih medija, propagande režima Aleksandra Vučića, jer je jedan od potpisnika pisma svjetskim moćnicima za spas Bosne i Hercegovine.

“Niti se RS može pri-pojiti Srbiji niti zapadna Hercegovina Hrvatskoj. To se probalo pa znamo šta se desilo. BiH je na ivici provalije. Ako se nastavi putem njenog rušenja, posljedice bi bile teške i bolne. To bi bilo vraćanje u vrijeme njenog prvog rušenja 90-ih godina, a vidjeli smo do čega je to dovelo. Nastala bi kriza u cijeloj regiji pa bismo se svi vratilu u 90-te godine”, upozorava Vllasi, veliki prijatelj naše zemlje za radiosarajevo.ba.

Spriječiti uplitanje Srbije i Hrvatske

Podsjeća da je BiH, po Daytonu, tvorevina zemalja zapadne demokratije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovih dana traju pregovori o izbornoj reformi, ali često se tiče utisak da takvi procesi idu u korist političar koji radi na destabilizaciji zemlje!?

“Zato one moraju da je zaštite i pomognu da bude funkcionalna, ni na čiju štetu, a na korist svih njenih građana. Prvi uslov je da se spriječi podrška iz Srbije Miloradu Dodiku i oštrije se sankcioniše uži krug njegovih saradnika.

Treba zaustaviti i miješanje i Zorana Milanovića iz Republike Hrvatske u poslove BiH. Drugo, treba naći načina da se Milorad Dodik i Dragan Čović izoluju iz političkog života BiH.

Njima dvojici jedina je misija da sve učine kako bi Bosnu prikazali nemogućom državom. A vrijeme je da i Bakir Izetbegović – ode. Mada ovaj ne kao rušitelj Bosne kao ova dvojica već zato što im pravi društvo na tom poslu. Vrijeme je da i njega neko zamjeni”, analizira Vllasi.

Umjereni ljudi

Nadalje, on tvrdi da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovii Christian Schmidt treba uz podršku zapadnih zemalja “da uradi svoj posao”.

“Oni koji generiraju krizu, nju ne mogu riješiti. Vrijeme je da politički razumni i umjereni ljudi iz sva tri naroda bolje sarađuju zarad zajedničkih i interesa svojih naroda i svih građana.

Glasači iz sva tri naroda treba da se trgnu i svoj glas kod sljedećih izbora daju drugim ljudima. Bosna je njihova zajednička država i zajednička sudbina”, zaključio je Vllasi.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.