Bakir Izetbegović bez zadrške nakon “odbijenice i debakla HDZ-a” u Holandiji: Evropljani ne podnose pokušaje manipulacija i vrijeđanja njihove inteligencije.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović dao je intervju za Vijesti.ba po povratku iz Roterdama, gdje je učestvovao na Kongresu Evropske narodne stranke (EPP).

Izetbegović je komentarisao aktuelna politička pitanja u BiH, nadolazeće izbore i svoje političke oponente.

Iz HDZ-a su pozdravili Rezoluciju EPP-a, rekli da je to poraz unitarističke politike, dok s druge strane Milorad Dodik pita EPP “kako to da nikome ne smeta Bakir Izetbegović i SDA”. Kakav je Vaš komentar?

“„Pozdravljanje rezolucije“ u koju nije uvršteno ništa od onoga što su tražili, služi kao paravan kojim se pokušava prikriti poraz. A bio je to jasan, i bespotreban poraz HDZ Hrvatske, do kojeg ga je doveo HDZ BiH i njihovo uporno insistiranje na retrogradnim zahtjevima koji su u suprotnosti sa evropskim standardima, presudama Evropskog suda za ljudska prava, i koji su počeli da iritiraju većinu u EPP političkom bloku.

Bilo je povišenih tonova u raspravi oko bespotrebne rezolucije koju je predložio HDZ Hrvatske i koja je, faktički, iskasapljena. Evropljani ne podnose pokušaje manipulacija i vrijeđanja njihove inteligencije.

Slično je bilo i prije desetak godina, kada su u Evropskom parlamentu hrvatski parlamentarci pokušali sa rezolucijom o potrebi „federalizacije BiH“ u funkciji zaustavljanja „unitarističke politike“.

Otišao sam tada na zasjedanje Parlamenta i pojasnio predsjedniku EPP Josephu Daulu i predsjedavajućem Kluba poslanika EPP Manfredu Weberu sav besmisao zahtjeva o federalizaciji države koja se sastoji od dva entiteta, deset kantona, distrikta Brčko, ima trinaest ustava i zakonodavnih tijela u kojima sjedi preko 600 parlamentaraca, naravno i trinaest vlada sa preko 100 ministara.

Te brojke su ih malo nasmijale, a malo više naljutile, jer Evropljani ne vole rastrošnost i gomilanje administracije, a ne vole ni da ih se tretira kao naivce, pa su zaustavili i taj pokušaj HDZ-a.

A što se tiče Dodika, on se, očito, drži one teorije Dobrice Ćosića po kojoj je spas u laži, a ne u istini. Tako je ovaj put obratio pažnju Evropljanima da SDA u svojoj kongresnoj deklaraciji navodi zahtjev za stvaranje „islamske republike na tlu BiH“, i upitao „kako to da nikome ne smeta takva SDA i Bakir Izetbegović“.

Ove glupave neistine o SDA se naravno brzo rasprše, a ružne istine o Dodiku će ostati upamćene, i postupno će se kumulirati. ” kazao je Izetbegović odgovarajući na pitanje.

Izetbegović je prokomentarisao i pozive da SDA podrži Komšića kao kandidata za Predsjedništvo BiH.

“Konaković bi se trebao brinuti za sebe, a ne za SDA i Komšića. On ne bi trebao podržavati Čovića, a učinio je to u kritičnom momentu za BiH, oslabio je pregovaračku poziciju nas koji smo se opirali pritisku da se usvoje retrogradna rješenja izbornog zakona. ” rekao je Izetbegović.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.