Bakir Izetbegović javno poručio: “Christian Schmidt ima dva cilja i u tome ga podržavam, ali ne bi trebao dirati Ustav FBiH”

Lider SDA Bakir Izetbegović danas je prisustvovao klanjanju kolektivne dženaze u Prijedoru, a na pitanje medija o nametanju izmjena izbornog zakona visokog predstavnika Christiana Schmidta je kazao da SDA daje podršku u samo dvije stvari.

Izetbegović je kazao da je jučer razgovarao sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom te da on ima dva cilja, da pomogne transparentnost izbornog procesa i deblokira FBiH, s čime se SDA slaže.

“Razgovarao sam s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i on ima dva cilja.

Prvi je da pomogne transparentnost procesa, integritet izbornog procesa i to je dobrodošlo i ima podršku SDA da to uradi.

Drugi je da usvoji takozvane mehanizme deblokade FBiH koji su kreirani u Neumu i koje smo mi svi prihvatili, uključujući i gospodina Čovića.

I to može da uradi, a preko toga mislim da Schmidt neće ići niti bi trebao ići. Dirati Ustav FBiH i zabraniti eventualno onima koji su manjine u pojedinim kantonima da budu predstavljeni u Domu naroda nije u redu.

Konstitutivni narodi koji čine manjine u nekim kantonima, upravo oni treba da brane vitalni nacionalni interes, njima je upravo mjesto u Domu naroda”, ističe lider SDA – prenosi Klix.

Dodao je da upravo manjine treba da brane vitalni nacionalni interes te da je njima upravo mjesto u Domu naroda FBiH.

Na pitanje novinara da li zna da Schmidt neće ići iznad toga, ili pretpostavlja, Izetbegović je kazao da to niko ne može znati.

“Bile su konsultacije, odluka je trebala biti jučer, ali vjerujem da do ovog zadnjeg što sam rekao neće doći. Deblokada FBiH i transparentnost izbora su dobrodošli pa i nametanjem odluke visokog predstavnika”, dodao je lider SDA.

Iako određene partije i stranke u Republici Srpskoj ne priznaju legitimitet Schmidta, Izetbegović je mišljenja da neće biti osporavanja njegove odluke u Republici Srpskoj.

“Ne bi rekao da će iko osporiti bilo šta što uradi visoki predstavnik. On je zakonodavac i može zamijeniti svako zakonodavno tijelo i intervenisati u Ustavu, opet, što mu ne bi preporučio.

Inzko je donio odluku koju je donio, odluku o zabrani negiranja genocida, pa je to skoro i prestalo.

Visoki predstavnik postoji i njegov integiritet, ali preporučujem mu da manjinama u kantonima ne zabranjuje predstavljanje u Domu Federacije”, izjavio je Izetbegović te na pitanje šta ako dođe do toga ipak, kazao:

“Ako to uradi, to je greška. To mu ne treba.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.