Bakir Izetbegović konačno progovorio o PDV-u: “Gdje je bila Armija BiH i gdje je utjecaja imala SDA 70 posto se prikupi”

Izetbegović: U organizaciji Općinskog odbora SDA Ilidža večeras je održana javna tribina pod nazivom “Zašto SDA?”. Tom prilikom je govoreno i o ekonomskom stanju u Bosni i Hercegovini.

Prisutnima se obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je istakao da je SDA imala samo jednog predsjednika Aliju Izetbegovića, a da su svi ostali samo njegovi nasljednici, saopćili su iz SDA.

Izetbegović je naglasio da je SDA, kako je izjavio, politički odgovor Bošnjaka i svih bosanskih patriota, odraz njihovih emocija i htijenja te koheziona sila koja ih drži na okupu i čini faktorom.

“SDA je politička snaga koja nema samo emociju, već koja je dokazala da ima snagu, znanje i strpljenje da riješi svaki mogući i nemogući problem sa kojim se ova zemlja i njeni patrioti susreću. I to tako traje već 32 godine”, poručio je.

“Bosna i Hercegovina dugo stoji na jednoj nozi”

Podsjetio je na, kako je naveo, značaj SDA u određenim historijskim okolnostima – od borbe za reafirmaciju kulture, jezika, vjere i cjelokupnog identiteta Bošnjaka po osnivanju stranke 1990., preko izglasavanja nezavisnosti i organizovanja odbrane 1992. do okončanja rata i procesa oporavka države.

“Imali smo srušenu zemlju, srušenu ekonomiju, šehidske porodice, invalide. Ništa nismo imali. Nije oporavak zemlje mogao voditi svako, a naročito oni koji se skrivaju od odgovornosti. SDA je to radila”, mišljenja je Izetbegović.

Smatra da su u protekle dvije decenije u ovoj stranci provedene brojne reforme, koje su, kako je kazao, doprinijele jačanju Bosne i Hercegovine uprkos brojnim otporima.

“Sedamdeset posto PDV-a se prikupi tamo gdje je bila Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), gdje je utjecaj imala SDA. Sarajevo je ekonomski jače od čitavog RS-a”, konstatovao je.

SNSD i HDZ, dodao je, pokušavaju ograničiti snagu probosanskih snaga na jednu trećinu vlasti. Govoreći o posljednjim pregovorima o izmjenama Ustava i izbornog zakona, istakao je važnost nametanja pitanja funkcionalnosti Federacije Bosne i Hercegovine i reduciranja ovlasti Doma naroda FBiH isključivo na zaštitu vitalnih nacionalnih interesa za pregovaračkim stolom.

“Bosna i Hercegovina dugo stoji na jednoj nozi i mora doći do katarze, do promjena. Snage koje su protiv Bosne i Hercegovine moraju biti savladane. I zašto SDA u budućnosti? Postoje samo četiri vrste stranaka u Bosni i Hercegovini. One koje otvoreno rade protiv Bosne i Hercegovine, one koje to podmuklo rade, one koje su patriotske, ali bježe od odgovornosti. Četvrta grupa stranaka su patriotske, ali koje ne bježe od odgovornosti. Samo jedna ima snagu. Samo SDA može organizovati, uvezati, ostvariti jedinstvo, biti hladna u ovome što slijedi”, rekao je.

Multietnička zemlja

Bosna i Hercegovina je, poručio je Izetbegović, multietnička zemlja u kojoj nametanja samo svog svjetonazora ne može proći.

“Naša misija je pomiriti bošnjaštvo i bosanstvo, islam i demokratiju, Bosnu i Evropu. Mi smo jedna snažna stranka u kojoj su dobrodošli svi i oni svi to znaju”, zaključio je.

Tribini su prisustvovali i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, ministar sigurnosti Selmo Cikotić, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, premijer FBiH Fadil Novalić i ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić, saopćili su iz SDA.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.