Bakir Izetbegović na televiziji uživo javno upitao: “Šta su Konaković i Nešić uradili da bi bili ministri vanjskih poslova i sigurnosti?”

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, kazao je da su izbori završeni prije desetak dana kada je završeno popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine te da su neki “potrčali da prave koalicije”.

“Insistiramo na tome da nije moguće bez SDA napraviti stabilne, kompetentne vlade na svim nivoima. Moguće je svašta napraviti, ali nama je cilj da to budu stabilne vlade koje se mogu nositi sa situacijama u koje ulazimo”, kazao je Izetbegović u emisiji BHT1 Uživo.

Istakao je da sumnja da će se bez SDA na federalnom nivou moći napraviti vlast bez SDA, dok na državnom nivou, prema njegovim riječima, vjerovatno hoće.

“Polovina probosanskog bloka su uglavnom manje, lokalne stranke. Nema tu dovoljno referentnih kadrova za međunarodne odnose i slične stvari”, smatra Izetbegović.

Komentirao je i rezultate Općih izbora u BiH te istakao da su SDA i DF ostvarile bolji rezultat od 11 stranaka koje su kao kandidata za Predsjedništvo BiH iz reda bošnjačkog naroda imale Denisa Bećirovića.

Ipak, bez obzira na taj rezultat, SDA i DF neće biti dio vlasti na državnom nivou.

“Zašto je to tako tu je u velikoj mjeri kumovao međunarodni faktor. Nisu se bavili SNSD-om i njihovim predsjednikom onako kako je zaslužio poslije svega što je uradio”, kazao je Izetbegović istakavši da je međunarodna zajednica radila na razbijanju probosanskog bloka na dva dijela.

Izetbegović je otkrio da je visokog predstavnika Christiana Schmidta pitao šta preporučuje da njegova stranka i on urade.

“Izbjegao je odgovor i rekao da se ne bi bavio koalicijama”, bio je, kako kaže, Schmidtov odgovor.

Lider SDA smatra da je Schmidt bio ‘pod utjecajem Američke ambasade’ kada je nametnuo izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH u izbornoj noći. Optužio je ovu Ambasadu da je pola godine kompromitirala SDA.

“Ja nisam bogat čovjek niti je iko iz rukovodstva stranke takav čovjek, od Šefika Džaferovića preko svih ostalih Ambasadora Murphyja pitam po treći put javno ko je to u stranci korumpiran, ko utiče na tendere, ko ima utjecaj na sudove itd.”, rekao je Izetbegović uz konstantaciju da su optužbe protiv Fadila Novalića federalnog premijera, prenapuhane.

Od njega se, kako kaže, očekivalo da iza zatvorenih vrata sa Draganom Čovićem (HDZ) “završi stvari onako kako je to Schmidt uradio te da se pozicija člana Predsjedništva riješi tako kako HDZ želi”.

Osvrnuo se i na koaliciju ‘osmorke’ SNSD-a i HDZ-a, a posebno na izmjene Izbornog zakona koje su u sporazumu navedene kao jedan od ciljeva ove koalicije – prenosi Radio Sarajevo.

“Ne bih rekao da će ovaj dio probosanskog bloka otići u smjeru da se HDZ-u udovolji, mislim da će se to ponovo odužiti”, smatra lider SDA.

To što nisu u vlasti, kao ni DF, je cijena toga što nisu pristali na izmjene Ustava BiH koji bi prodali državu, istakao je Izetbegović. Za lidere ‘osmorke’ je rekao da su sve svoje principe, pa i ono za šta su optuživali SDA, pogazili da bi bili dio vlasti.

“Neki od njih su rekli da se neće rukovati s Dodikom, a sada se s njim grle”, kaže Izetbegović.

Još jednom je rekao da SDA neće blokirati nikakve procese jer je ta stranka ‘pobjednik na izborima’.

“Oni koji biraju Čovića i Dodika umjesto Izetbegovića i Komšića, oni blokiraju stvari”, rekao je Izetbegović ističući da su iz ‘osmorke’ ranije optuživali SDA jer je bila u koaliciji s HDZ-om i SNSD-om.

SDA u ovom trenutku, prema njegovim riječima, nema još uvijek nijedno ime kandidata za potpredsjednika FBiH. Komentirao je i spekulacije da bi Nenad Nešić mogao biti ministar sigurnosti BiH, a Elmedin Konaković ministar vanjskih poslova.

“Šta je to dosad radio Konaković da bi bio ministar vanjskih poslova? Da je to neki Zvizdić, mogao bih reći da je to okej. Čime je Nešić zaslužio da se bavi našom sigurnošću? Čime se referirao da bude ministar sigurnosti?”, kazao je Izetbegović.

Pogledajte intervju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.