Bakir Izetbegović nezadovoljan: Tvrdnje Escobara iznesene pred Senatom SAD-a naprosto ne odgovaraju istini

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović oglasio se na društvenim mrežama nakon saslušanja američkih zvaničnika pred Senatom SAD. Njegovo obraćanje prenosimo u nastavku.

“Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je na nedavno održanom saslušanju pred Vanjskopolitičkim odborom Senata SAD-a izjavio da odluka Visokog predstavnika o privremenoj suspenziji Ustava FBiH „otvara vrata funkcionalnijoj FBiH i pravi balans prema RS-u koji je dugo dominirao državom jer nije bilo Vlade FBiH da se suprotstavi“, poručio je Izetbegović.

“Možda se površnim poznavaocima prilika u BiH i mogu ponuditi ovakva tumačenja, ali se građani ove zemlje s pravom i zabrinutošću pitaju na čemu specijalni izaslanik bazira ovakve tvrdnje?

One naprosto ne odgovaraju istini. Niti je privremena suspenzija Ustava FBiH kojom se pri formiranju Vlade FBiH zaobilazi potpredsjednik FBiH – Bošnjak i većinska volja bošnjačkog naroda „otvorila vrata funkcionalnijoj FBiH“, niti je „RS dominirala državom jer nije bilo Vlade FBiH da joj se suprotstavi“”, dodao je Izetbegović u postu na društvenim mrežama.

Dodaje da “nije mandat Vlade FBiH da se suprostavlja napadima entiteta RS na Dejtonski mirovni sporazum”.

“Jer, nije mandat Vlade FBiH da se suprotstavlja napadima entiteta RS na Dejtonski mirovni sporazum.

To je obaveza državnih institucija, prije svega pravosuđa, a posebno je to obaveza Visokog predstavnika, država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma i Vijeća za provedbu mira, koji se već deceniju povlače pred drskošću Milorada Dodika, ohrabrujući time nove i ozbiljnije napade.

Udare na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine zaustavljao je Ustavni sud BiH i to isključivo na osnovu apelacija koje je putem ovlaštenih predstavnika dostavljala SDA.

Stoga je nejasno zašto je dio međunarodne zajednice uložio trud da iz izvršne vlasti izbaci upravo SDA, a ne one snage koje su odgovorne za napade na Dejtonski mirovni sporazum”.

Dodaje da entitet Republika Srpska jeste dominirao u odnosu na FBiH, ali u destruktivnim politikama koje su ugrožavale stabilnost.

“Ono u čemu entitet RS jeste “dominirao” u odnosu na FBiH jesu destruktivne politike koje su ugrožavale stabilnost BiH i regiona, opstruirale rad državnih institucija, usporavale razvoj i integracijske procese. Dominirali su i u iznosu novca utrošenom na lobiranje u SAD-u.

U svim ostalim parametrima koji zaista jesu nadležnost entitetskih vlada, dominirala je Vlada FBiH, što potvrđuju ekonomski parametri.

Iznos BDP-a, visina plaća i penzija, razvoj privrede, stabilnost javnih preduzeća, stopa nezaposlenosti, udio u ukupno uplaćenim indirektnim porezima i učešće javnog duga u odnosu na ostvareni BDP samo su neki od parametara u kojima Vlada FBiH snažno dominanira u odnosu na entitet RS”, zaključio je Izetbegović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.