Bakir Izetbegović odmah žustro odgovara: “Željko Komšić ne mora da brine, Denis Bećirović je nedorasli populista i demagog”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je komentarisao neke od reakcija na njegovu odluku da u Briselu razgovara s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i komesarom za proširenje EU Oliverom Varhelyijem.

Ocijenio je da su reakcije, kako je izjavio, neosnovane i nepotrebne.

“Kao i ranije u više navrata, odbio sam da razgovori budu u formatu predstavnika konstitutivnih naroda. Sa evropskim komesarom razgovarat ću jedan na jedan. Kao predsjednik najjače parlamentarne stranke, uvijek ću razgovarati o ovim pitanjima koja se tiču Bosne i Hercegovine, i sa svim koji mogu imati utjecaj na situaciju u Bosni i Hercegovini. Ne smatram da je dobra politika samoizolacije i odbijanja razgovora”, smatra Izetbegović.

Napomenuo je da evropskog komesara nije birala Bosna i Hercegovina, već članice Evropske unije. Prema njegovim riječima, isključivo će razgovarati o evropskom putu i kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, za šta će biti neophodno urgentno usvojiti tri zakona.

Najavio je da će od Varhelyija tražiti da organizuje sastanak sa Zajedničkim kolegijem oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine i da iskoristi utjecaj na predstavnike stranaka, za koje je naveo da “uporno odbijaju da podrže proevropske zakone”.

Imao je imao poruku za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića (DF) i za kandidata opozicije za člana Predsjedništva Denisa Bećirovića (SDP).

“Komšić nema razloga da brine za rezultat mog razgovor u Briselu, jednako kao što nije imao razlog za brigu kada sam pregovarao o Izbornom zakonu u Neumu. Komšić vrlo dobro zna da ću u svim razgovorima uspješno zaštititi interese Bosne i Hercegovine. Što se tiče reakcije Bećirovića, mogu samo reći da smo svi već navikli na ‘dobacivanje s tribina’ od nedoraslih populista i demagoga”, zaključio je Izetbegović.

Podsjećamo, Komšić i Bećirović ne misle da je dobro da predsjednik SDA prisustvuje spomenutom sastanku. Komšić je ranije Izetbegoviću poručio “ne sam Bakire”, dok mu je Bećirović poručio da “jednom u životu izabere da bude državnik, a ne plemenski vođa”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.