Bakir Izetbegović otvoreno o Čovićevom i Radmanovićevom pismu Evropskoj uniji: “Dovođenje u pitanje provedbe izbornih rezultata od strane potpisnika ovog dopisa nagovještava nastavak blokada”

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, reagirao je na dopis koji su predsjedavajući ovog doma Dragan Čović i predsjedavajući Zastupničkog doma BiH Nebojša Radmanović uputili institucijama Evropske unije.

– Dopis Dragana Čovića i Nebojše Radmanovića koji je upućen institucijama Evropske unije i u kojem se u oblandi pozitivne podrške sticanju kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji imputira “nužnost žurne izborne reforme i ograničenih izmjena Ustava Bosne i Hercegovine kako bi se omogućila neposredna provedba izbornih rezultata na sljedećim izborima” nije stav Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine – poručuje Izetbegović.

Potcrtava da “to ne samo da nije usaglašeni stav niti jednog od dva doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, već je u direktnoj suprotnosti sa Političkim sporazumom, kojeg su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednici većine parlamentarnih stranaka prihvatili 12. juna u Briselu”.

– U sporazumu iz Brisela je jasno navedeno da se reforme Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine trebaju provesti najkasnije u roku od šest mjeseci nakon formiranja svih organa vlasti, odnosno od potpune implementacije rezultata Općih izbora.

Dovođenje u pitanje provedbe izbornih rezultata od strane potpisnika ovog dopisa nagovještava nastavak blokada i ucjena koje traju od 2018. godine i time predstavlja ozbiljnu prijetnju Dejtonskom mirovnom sporazumu, demokratskom sistemu i principu vladavine prava.

Nametanje ličnih ili stranačkih ciljeva koji su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, usaglašenim sporazumima, zahtjevima Evropske unije i demokratskim principima je zloupotreba tih aspiracija koja ne može donijeti ništa dobro – naglašava Izetbegović.

Čović i Radmanović jučer su u Brisel poslali pismo u kojem traže kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu, ali i da se “provedu žurne izborne reforme i ograničene izmjene Ustava BiH kako bi se omogućila neposredna provedba izbornih rezultata na sljedećim općim izborima”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.