Bakir Izetbegović “otvorio karte”: Oni imaju trojku, mi pokušavamo formirati četvorku, a NES je u toj priči jak igrač

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostovao je u Dnevniku D Federalne televizije i komentarisao nedavno održani kongres SDA, ali i rad vlasti. Izetbegović je rekao da je bio jedini kandidat za predsjednika SDA jer je to u skladu sa statuom i jer Šemsudin Mehmedović nije ispunio uslove, a da je minoran broj opštinskih organizacija, jako malih organizacija kandidovao Mehmedovića.

“Samo par opštinskih organizacija sa lažnim pečatom, predlaže ga čovjek koji uopće nije u SDA, u nekoj općini koju smo skoro zaboravili da postoji jer ne donosi nijednog glasa”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da je Safet Softić procijenio da nema šanse da prođe i nije htio da ide u utrku, a da Adil Osmanović na 133 sjednice kolegija nikada nije ništa kazao od onoga što sada govori. Optužio je Mehmedovića da se dodvorava strancima.

“SDA pokazala da neće nikome dopusti da bira njene predstavnike, to je prava čvrsta stranka”, kazao je Izetbegović.

Rekao je da nije iznenađen što Šefik Džaferović nije izabran za potpredsjednika jer nije učinio ništa da bude izabran.

“Nisam iznenađen jer on (Džaferović) nije ništa učinio da bude izrabaran. On se prepustio, smatrao da ga ljudi, vole cijene, da će vrijednovati, nije lobirao. Svi ostali jesu i dogovarali se međusobom”, kazao je Izetbegović.

Naveo je i da su Džaferoviću falila tri glasa, ali da nikada nije nikoga nazvao i pitao kakvo je stanje na terenu.

“Gospodin Džaferović je imao težak mandat koji je završio operacijom, on se oporavlja. Još uvijek nije za ponijet punog tereta, ali bit će jer se oporavlja.

Računam na njega, ne možemo izvanrednog čovjeka izostavit, on treba da prenese znanja sa ovom generacijom na ljude u punoj snazi”, kazao je Izetbegović.

Trojka i državna vlast

Izetbegović je rekao da je Trojka radila servilne i neprincipijelne stvari dok nisu zasjeli u fotelje i da je ispravno predvidio da će odustati kada bude trebalo praviti velike ustupke.

Na pitanje šta su predstavnici Trojke predali, rekao da servilnost ne može objašnjavat te da se trči na noge kod Dodika.

“Čim vi izdate vlastite principe, ponos, vi ste napravili što ne treba raditi. Vi ste tako izdali ponos vlastitih glasača. Kod formiranja vlasti predali pozicije HDZ-u i SNSD-u, da bi imali dovoljno ruku u Domu naroda u Federaciji.

Predali su čitave kvantume vlasti, HDZ kontroliše autoceste, predali su poziciju koju je obnašao Esad Humo, heroj opsade Mostara, predali su Ceste i Fond za okoliš”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je naveo da su iz Trojke radilli ustupke malim strankama, lošim kadrovima dali da sjede u fotelje i kao primjer naveo da su Mirsadu Kukiću predali rudnik koji je na crnoj listi te da su glasali za ljude sa crne liste kod SNSD-a i HDZ-a.

“Oni su preuzeli vlast, sad će sve teže da se rješava, sve će manje izlaziti u susret i izvršit obećanja HDZ-u i SNSD-u”, rekao je.

Izetbegović je istakao da je mislio da će Trojka predati Ustavni sud i Sud BiH ali da smatra sada da će odustati nakon otpora u javnosti.

O prijedlogu zakona o državnoj imovini kojeg su dali Bećirović i Komšić rekao je da Bećirović radi stvari koje zna da neće proći ali koje dobro zvuče kod patriota Bošnjaka.

Rekao je da je SDA vlast da ne bi ni u čemu popustili i da Dodik od male stvari napravi problem i onda je kao spreman da pregovara o stvarima koje bi inače trebale da idu normalni i da zahtjeva da mu se da nešto što nije normalno.

“Ne bih popuštao i isporučivao HDZ-u autoceste, okoliš i 80 miliona KM, kupio zgradu Dodikovog kuma, Ustavni sud gdje znamo da je kandidat prvo HDZ-ovac pa onda pravnik, a Trojka je bila spremna da to isporuči”, naveo je Izetbegović.

O tome da su ranije u Ustavni sud izabrane sudije koje su bili članovi SDA rekao je da su to bila druga imena i da su oni uvijek štitili Ustav BiH.

O formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu rekao je da je HDZ ušla u priču sa 11 ruku, SDA sa 7 i SDP sa tri, a da od šest bošnjačkih mjesta SDA treba dobiti četiri i da li će nešto dobiti NES ne bi trebalo biti problem.

“Pokušavamo napraviti četvorku, kao što imaju trojku, NES je jedna od jačih karika, to ne bi trebalo da zanima SDP”, kazao je Izetbegović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.