Bakir Izetbegović pisao Nerminu Nikšiću i Draganu Čoviću, oštro je ustvrdio: “Vodi u blokadu pokušaj da se mimo Ustava formira vlast u FBiH”

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pisao je predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću i predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću.

U svom pismu adresiranom na Nikšića i Čovića, Izetbegović kaže da su izborom Refika Lende, Lidije Bradare i Igora Stojanovića za predsjednike/potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine stvoreni uslovi za formiranje nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Potom, Izetbegović kaže da je blokada implementacije izbornih rezultata iz 2018. godine, koja je trajala duže od četiri godine i dovela do toga da Vlada FBiH “funkcionira u reduciranom sastavu bez ministara za boračka pitanja, obrazovanja i zdravstva, s pravom iritira javnost i opterećuje političke odnose”.

“Najavama da se blokada može nastaviti ukoliko se ne izađe u susret nerealnim zahtjevima da se iz vlasti izbaci pobjednik izbora i zanemari volja Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH,

ili da se Vlada Federacije pokuša formirati političkim i pravnim nasiljem, suprotno Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine, samo bi dodatno usložnila postojeće stanje”, tvrdi Izetbegović te nastavlja:

“Predsjednici/potpredsjednici iz redova SDA, HDZ-a i SDP-a čine vrh izvršne vlasti u FBiH i to je činjenica koja se ničim ne može promijeniti.

Zbog toga ove tri stranke imaju pravo, ali i obavezu da formiraju kompletnu vlast u FBiH, koji uključuje izbor predsjednika i dvoje potpredsjednika Federacije te kompletne Vlade Federacije”, mišljenja je lider SDA.

Nadalje, kaže da su očekivanja i pokušaji da ovo pravo i ustavna obaveza oduzme bilo kojoj od tri navedene stranke naivna samo iluzija.

Tvrdi da takvi pokušaji vode u nastavak blokade za koju će biti odgovorni oni koji odbijaju politički dogovor u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

“Kao što znate, sastanak izabranog rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine zakazan je za petak 24. februara u 10 sati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Predlažem Vam da prije tog sastanka predsjednici SDA, HDZ-a i SDP-a održe sastanak kako bi bio postignut cjelovit politički dogovor koji će omogućiti formiranje Vlade Federacije”, poruka je koju Izetbegović šalje Nikšiću i Čoviću.

VEZANI TEKST: Predsjednik HDZ-a Dragan Čović poslao je direktne poruke u vezi Christiana Schmidta: “Ne vidim razloga da visoki predstavnik donosi nove odluke oko izbornog zakona”

Za kraj, dodaje da je spreman prilagoditi svoje obaveze i prihvatiti bilo koji termin, a za mjesto sastanka predlažem zgradu “Energoinvesta” u kojoj je smještena Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.