Bakir Izetbegović poslao upozorenje: “Nije mudro popustiti željama nekih stranaca radi komadića vlasti koja će biti teška u sljedeće četiri godine”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je prilikom obilježavanja Dana državnosti govorio o ovom prazniku, kao i o formiranju vlasti i dolasku evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija u Bosnu i Hercegovinu.

Izetbegović je bio danas među onima koji su danas posjetili sarajevsko mezarje Kovači povodom Dana državnosti. Smatra da u Bosni i Hercegovini postoji napredak te je uputio poruku ostalim probosanskim strankama.

“Stvari idu sporo i ne onako onako bismo bili zadovoljni, ali idu u pravom smjeru. Poruka je optimizma, jer stvari se polagano normaliziraju – neki relikti se i dalje uklanjaju. Imena ulica po ratnim zločincima u Mostaru su uklonjena. To postupno vodimo naprijed.

Moramo čuvati jedinstvo na bazičnim stvarima kada su u pitanju probosanske stranke, da se ne zaboravi na temeljne vrijednosti od prije 80 godina i koje su odbranjene u posljednjem ratu”, naveo je.

Izetbegović je imao poruku i za, kako je rekao, međunarodnu zajednicu.

“Da budu zajedno sa nama na frontu za ono za šta je Bosna i Hercegovina primjer Evropi stotinama godina. Sarajevo je mali Jerusalem. Nije nas međunarodna zajednica natjerala da gradimo džamije, crkve, sinagoge jedne pored druge”, izjavio je.

Komentarisao je namjeru Osmorke da formira entitetsku i državnu vlast, naglasivši da ne bi bilo dobro da SDA izostane iz vlasti.

“Vidjet ćemo kako će se to završiti. SDA je pobjednička stranka, pogledajte sve liste. Duplo je jača od sljedeće probosanske stranke. Nije u redu i odgovorno izbacivati bazičnu stranku i to će sigurno imati posljedice.

Nije riječ o izbacivanju SDA, već izbacivanju volje patriotskog jezgra koje SDA predstavlja, svega što je SDA radila u 32 godine za ovu državu.

Nije mudro popustiti željama nekih stranaca radi komadića vlasti koja će biti teška u sljedeće četiri godine”, kazao je.

Smatra da Osmorka, kako je naveo, trčkara za HDZ-om u nastojanju da formira vlast i da to nije ono što su očekivali oni koji su glasali za Osmorku.

Govoreći o dolasku komesara Varhelyija u Bosnu i Hercegovinu sljedeće sedmice, izjavio je da je simboličan korak to što je preporučeno da Bosna i Hercegovina dobije status kandidatkinje za članstvo u Evropskoj uniji.

Podsjetio je da Bosna i Hercegovina nije ispunila sve uslove da bi dobila taj status, ali očekuje da će do kraja godine ipak dobiti taj status.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.