Bakir Izetbegović proglašen počasnim građaninom Kalesije i iz nje prozvao međunarodnu zajednicu: “Ohrabrili su blokade i krizu u BiH”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović tokom današnje posjete Kalesiji komentirao je i društveno-političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Kako je kazao, kriza i blokade u našoj zemlji, između ostalog su prouzrokovane neodlučnošću međunarodne zajednice.

Tokom današnje posjete Kalesiji lider SDA Bakir Izetbegović na pitanja novinara neizostavno je komentirao i aktuelnu društveno-političku situaciji u našoj zemlji, kao i političke blokade koje su trenutno prisutne.

Kako je kazao, dugo je trajalo usložnjavanje situacije da bi imao jednostavan odgovor u kontekstu jednog poteza za izlazak iz političke krize u kojoj se BiH nalazi.

“Rješenje je u osvješćivanju političara diljem BiH jer ako ovako nastave proizvest će zemlju staraca, a jednoga dana ni njima neće imati ko zaraditi penziju. Ovo je jedan grijeh koji se radi mladima u BiH i vrijeme je da se političari dozovu.

U međuvremenu nam treba pomoći međunarodna zajednica sankcionirajući one koji prave probleme. Oni moraju ‘bajpasovati’ neke stvari koje mi nismo u stanju iznijeti u skladu sa ustavom i zakonima”, kazao je Izetbegović.

On je istaknuo da je pravo građana i birača da sebi izaberu novu vlast u 2022. godini, naglasivši da političari nemaju pravo to zaustaviti.

“Sada nema druge, nego da to ‘bajpasuje’ visoki predstavnik u BiH. To je njegova obaveza u skladu s članovima Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji reguliraju njegovu obavezu. Ako to neće da urade domaći akteri, treba uraditi on”, potcrtao je lider SDA.

Inače, današnju odluku Doma naroda Bosne i Hercegovine da ne podrži zaključak o finansiranju izbora komentirao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je, između ostalog kazao kako neki predstavnici međunarodne zajednice rade zajedno sa HDZ-om na blokiranju izbora.

Novinar portala Klix.ba od Izetbegovića je zatražio komentar na ovakvu izjavu Komšića. On je u odgovoru kazao da Komšićevu izjavu nije čuo, odnosno pročitao, ali da odavno nema dovoljno odlučnosti međunarodne zajednice koja djeluje u Bosni i Hercegovini.

“Bilo je momenata kada su svojom neodlučnošću ohrabrili ove snage koje su proizvele ove blokade i krize. To je sasvim sigurno. Zemlja koja je prošla kroz genocid dočekala je da se u njoj odlikuju Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i tako dalje, a da Vijeće za implementaciju mira (PIC) i visoki predstavnik to gledaju nijemo.

To se nije smjelo desiti i to je definitivno ohrabrilo destruktivne snage za djelovanje”, zaključio je Izetbegović.

Inače, Izetbegović je danas proglašen počasnim građaninom Kalesije. Njemu je na Dan Općine Kalesija plaketu uručio načelnik Sead Džafić, a prethodno je odluku o dodjeljivanju priznanja u aprilu ove godine donijelo Općinsko vijeće.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.