Bakir Izetbegović progovorio o susretu Milorada Dodika i Osmorke: “Muslimani su se odazvali sastanku u vinskoj destileriji”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio je na današnjoj sesiji Kruga 99 na temu “Nužnost političkog savezništva državotvornih snaga BiH u procesu formiranja vlasti”.

Predsjednik SDA-a smatra i da su SNSD i HDZ stvorili “psihološku dominaciju” u javnosti te da je neprihvatljivo da se građanske stranke u Bosni i Hercegovini nazivaju “bošnjačkim” ili “muslimanskim”.

“Posljednji Opći izbori u BiH pokazali su da probosanski politički blok, malo je neprecizan izraz, ali boljeg nemaju, predstavlja dominantnu političku strukturu u zemlji.

S druge strane, neracionalni međusobni sukobi u zemlji i podjela unutar tog bloka stranhaka uglavnom uzrokovani partikularnim interesima ograničenim na raspodjelu pozicija u strukturi vlasti, ali i djelovanjem dijela međunarodne zajednice koja odstupa od vlastitih principa i pogoduje nacionalističkim snagama i ovaj put predstavljaju glavnu prepreku za ostvarenje punog potencijala tog pozitivnog bloka.

Probosanske stranke koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH dobile su povjerenje od skoro 700.000 glasača.

Izabrani predstavnici tih stranaka čine 60 posto Zastupničkog doma”, kazao je Izetbegović – prenosi Klix.ba.

Naglasio je kako je slična situacija i na nivou entiteta FBiH.

“Uprkos toj dominantnoj poziciji utjecaj probosanskih političkih snaga u usmjeravanju bitnih političkih procesa bitno je reduciran.

To je tako dijelom zbog uređenja države, ali u značajnoj mjeri i zbog razjedinjenosti unutar bloka čak i ako ona direktno ugrožava i interese države BiH. Razvoj događaja nakon posljednih Općih izbora i narativ koji se zastupa u javnosti ukazuje na tendenciju nastavka takve destruktivne prakse.

Polariziranje probosanske političe scene na dva međusobno suprotstavljena bloka otvara prostor za ostvarivanje onih političkih snaga koje u kontinuitetu nasrću na ustavno-pravni poredak BiH, zagovaraju nastavak etničkih podjela, provode blokade i usporavaju ostvarivanje ključnih vanjskopolitičkih ciljeva BiH”, poručio je Izetbegović.

Istakao je i kako fragmentiran probosanski blok omogućava destruktivnim političkim snagama veću kontrolu u zakonodavnim tijelima.

“I da uvjetovanjem prilikom formiranja vlasti i njenom funkcioniranju ostvare dominaciju i naprave pomak u ostvarivanju interesa koji su u suprotnosti sa interesima BiH.

Takvu poziciju najbolje ilustruje izjava lidera SNSD-a koji je najavio da će blok Srbi-Hrvati odlučivati ko će u vlast, a da to neće biti, kako to on kaže, muslimani.

Jučer smo vidjeli jedan sastanak u njegovoj alkoholnoj, vinskoj destileriji kojoj su se muslimani odazvali.

Probosanski blok sa jasno zacrtanim crvenim linijama posjeduje kapacitet ne samo sebe da lišava ‘ponižavajućeg pristupa’, već da preduzme glavnu ulogu u vođenju ključnih procesa, postupno nadjača destruktivne snage i zaustavi negativne trendove”, mišljenja je predsjednik SDA.

Smatra i da je formiranje snažnog patriotskog bloka kojim se prevazilaze nesuglasice, jedini odgovoran pristup državi.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.