Bakir Izetbegović se obratio javnosti, tvrdi da je to tako: “Erdogan ispunjava Alijin emanet, Bošnjaci – podržite ga”

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), u petak se obratio građanima Turske bošnjačkog porijekla, navodeći da predstojeći izbori za predsjednika Republike Turske predstavljaju historijski trenutak.

“Vjerujem da je ogromna većina vas svjesna i epohalne uloge koju predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima u preporodu i uzdizanju Republike Turske u svakom pogledu.

Pod Erdoganovim liderstvom prijateljski turski narod i država Turska učvrstili su vlastiti ponos i samopouzdanje, ojačali demokratiju i obnovili sistem vrijednosti koji im garantira dugoročni napredak.

Od ekonomski nedovoljno razvijene države, za samo nekoliko decenija, Turska je prešla put do moćne ekonomije. Svjedoče tome zapanjujući podaci o ubrzanoj izgradnji infrastrukture, industrijskom razvoju, reformi sistema obrazovanja, moćnoj armiji i vojnoj industriji…”, naveo je Izetbegović.

Dodao je da je od države koju su pokušavali tretirati objektom u međunarodnim odnosima, Turska pod Erdoganovim liderstvom postala moćan subjekt na međunarodnoj sceni, bez kojeg se ne mogu donositi krupne globalne odluke.

Prema riječima Izetbegovića takvo pozicioniranje Turske imalo je ogroman uticaj i na kompletan muslimanski svijet, koji ubrzano vraća samopouzdanje i afirmiše vlastite vrijednosti.

Izetbegović je naglasio da je moćna i razvijena Turska, sa moćnim liderom na njenom čelu, bitan faktor i za odnose na Balkanu, gdje predsjednik Erdogan uspijeva uspostaviti saradnju sa svim državama i narodima i na taj način doprinositi očuvanju stabilnosti i mira.

“Bošnjaci u Bosni i Hercegovini i na Sandžaku posebno svjedoče prijateljstvu velikog lidera Erdogana.

Pomoć i podrška koju Erdogan i Republika Turska pružaju Bosni i Hercegovini i Bošnjacima je od vitalnog značaja. Mnogo bi prostora uzelo da nabrajam sve projekte u BiH koje je Turske podržala.

Umjesto toga, u nakrajkraćem ću reći da Recep Tayyip Erdogan ispunjava emanet rahmetli Alije Izetbegovića, jer istinski i bratski pomaže Bošnjacima i Bosni i Hercegovini.

Cijenjeni Bošnjaci, pozivam vas da izađete na izbore i podržite Recepa Tayyipa Erdogana.

Jer, on treba Republici Turskoj, ali on treba i Bošnjacima i Bosni i Hercegovini”, naveo je Izetbegović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.