Bakir Izetbegović se oglasio nakon pregovora u Neumu, javno je poručio: Odlučeno je da se razgovori nastavljaju u Sarajevu

Bakir Izetbegović se oglasio nakon pregovora u Neumu o izbornoj reformi te poručio da nije postignut dogovor, ali da su pregovarači bili jako blizu te da će se razgovori nastaviti u glavnom gradu BiH.

Izetbegović je naveo da su bili jako blizu dogovora te dodao da je prijatno iznenađen odnosom predsjednika NIP-a, SBB-a i NES-a.

“U vezi sa Domom naroda mislim da je stvar riješena. I po pitanju funkcioniranja Federacije, izbora članova Predsjedništva BiH, jako smo blizu. Svi su ulagali veliki napor”, kazao je Izetbegović.

Istakao je da su svi učinili izuzetan napor i da su veoma blizu dogovora.

“Što se tiče integriteta izbornog procesa, nismo bili daleko sa rješenjima, mislim da je tu stvar gotovo riješena. Svi smo tu saglasni, stranci su nam pomogli. Imamo 80 strana raznog materijala, amandmana, mislim da ćemo nastaviti u Sarajevu i tu napraviti dobar pomak”, dodao je Izetbegović.

Riječ je imala i predstavnica EU Angelina Eichhorst.

“Imali smo kvalitetan i konstruktivan sastanak, veoma su kompleksna pitanja. U osnovi mogu reći da će se razgovori nastaviti”, rekla je Eichhorst.

Navela je da će se o izboru članova Predsjedništva i funkcionalnosti Federacije BiH još razgovarati i dogovarati.

“Očigledno, stranke moraju raditi više, imali smo samo tri dana da razgovaraju o krucijalnim pitanjima, a to nije dovoljno vremena i razgovori će se nastaviti”, istakla je.

Izaslanik SAD-a Matthew Palmer zahvalio je političkim liderima koji su došli u Neum da pregovaraju o ovim, kako je rekao, veoma važnim političkim pitanjima. Podsjetio je da su se mogli čuti glasovi koji su im govorili da to ne čine.

“Okončali smo ovu rundu razgovora u Neumu ali nismo došli do kraja ovog procesa. Pitanja o kojima smo razgovarali neće nestati. Jačanje temelja demokratije u BiH i Izbornog procesa koji je pravičan je nešto čemu stremimo”, rekao je Palmer.

To uključuje implementiranje presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Sjedinjene Države i Evropska unija bit će partneri u tom procesu. Razgovori će se nastaviti”, rekao je Palmer, dodajući da je napravljen napredak kada je riječ povećanju integriteta izbornog procesa.

Lider NiP-a Dino Konaković rekao je da se nije moglo ni očekivati da se u tri dana riješe svi problemi o kojima se raspravljalo.

“Mislim da će, nakon što se ohlade glave, lideri biti spremni za svoj konačni stav, mislim da nije nemoguće, a da sam veliki optimista – nisam”, rekao je Konaković.

Dodao je da su predstavnici međunarodne zajednice vrlo korektni i da nisu držali ničiju stranu.

“Otvorili smo neke tema jako važne”, naglasio je lider NiP-a.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić također se obratio javnosti.

“Sve stranke, NiP, SBB, SDA, NES bili smo jedinstveni u tome da ne dozvoljavamo da etničko jača u odnosu prema BiH”, rekao je.

Istakao je da je najveći rezultat u podizanju očuvanja integriteta izbora.

“Probosanska delegacija bila je veoma jedinstvena. Štitili smo demokratsku BiH. Nema pobjednika. Svi smo poraženi, ovakav epilog da nemamo prijedlog zakonskih rješenja koja bi se donosila u institucijama mogu dodatno usložiti ionako komplicirane odnose Bošnjaka i Hrvata”, rekao je Radončić.

Naveo je da je ostala opcija da domaći faktori naprave jedan sastanak, “da vidimo možemo li to sami”.

“Dijagnosticirali smo problem i popisali gdje se slažemo i gdje se ne slažemo. Blizu smo ali i daleko, nismo postigli go. Na stolu je bio elektorski sistem ali u ovom trenutku mi nismo mogli da ga prihvatmio, ali tu je veliki potencijal u budućim prerovorima”, rekao je Radončić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.