Bakir Izetbegović se oglasio nakon sporazuma u Briselu, evo šta je poručio

Bakir Izetbegović, lider Stranke demokratske akcije (SDA) izjavio je kako je “politički sporazum koji su sinoć u Briselu usvojili članovi Predsjedništva BiH i većina predsjednika parlamentarnih stranaka važan korak na evropskom putu BiH”.

Izetbegović navodi da principi i obaveze iz sporazuma predstavljaju mapu puta koji ne samo da otvara vrata kandidatskog statusa za članstvo BiH u Evropskoj uniji, već osigurava bolju funkcionalnost institucija i usvajanje važnih zakona u području pravosuđa i borbe protiv korupcije.

“Nadam se da jučerašnji sastanak u Briselu predstavlja kraj nerazumnih blokada koje su u proteklom periodu svima nanosile štetu i da će se svi koji su prihvatili Sporazum, ali i oni koji to nisu uradili, pridržavati njegovih principa”, izjavio je Izetbegović.

Istaknuo je zahvalnost predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i visokom predstavniku Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu na angažmanu i potpori u sporazumu i prihvatanju Sporazuma.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je svoje zadovoljstvo postignutim.

“U osnovi ne radi se o lošem dokumentu, pogotovo, sam zadovoljan činjenicom da se u njemu navodi potreba za implementacijom svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, i načelno su ga prihvatile sve probosanske stranke, tj. one sa sjedištem u Federaciji BiH.

Prihvatio ga je na kraju i Dodik, valjda iz straha od sankcija. Istina Dodik se mnogo mučio, prvo je prihvatio, pa odbio i na kraju prihvatio”, izjavio je Komšić.

Podsjeća i to da sporazum nisu prihvatili Branislav Borenović (PDP) i Nenad Nešić (DNS), te dodaje da se Nenad Stevandić bunio.

“Što se mene tiče, ako ovakva vrsta dokumenta se može iz EU tumačiti kao napredak i ako će to biti dovoljno, kako bi dobili podršku za kandidatski status, onda nemam ništa protiv.

A to što su protiv oni koji dobacuju iz hotelskih soba jer se ne razgovara isključivo o njihovim željama, to je njihov problem”, saopštio je Komšić, osvrnuvši se na potez lidera HDZ-a Dragana Čovića koji je otputovao u Brisel, ali u konačnici odbio da učestvuje na sastanku.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.