Bakir Izetbegović se oglasio: “Ovo što Milorad Dodik radi podsjeća na balvan politiku”

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) danas će održati sjednicu, a prije njenog početka obratio se lider partije Bakir Izetbegović. Govorio je o aktuelnim političkim dešavanjima u našoj zemlji. Izetbegović je saopćio da će današnja sjednica glavnog odbora SDA biti posvećena pripremama za kongres koji će okupiti više od 1.300 učesnika.

Osim toga, glavni odbor razmatrat će i aktuelnu političku situaciju u BiH.

U kontekstu toga, Izetbegović je govorio o okupljanju koje je najavljeno danas za 18 sati na tzv. međuentitetskoj liniji, kao znak podrške Miloradu Dodiku.

“Danas imamo problem sa okupljanjem na entitetskoj liniji, nadam se da neće biti prekida u saobraćaju, to bi bilo antidejtonski, nadamo se da do toga neće doći.

Neugodno podsjeća na predratno vrijeme, ako se sjećate ‘Balvan revolucije’ kada se politika vodila postavljanjem balvana na cestu. Ovo što Dodik radi podsjeća na balvan politiku”, kaže Izetbegović.

Naglasio je kako je vrijeme da se dokaže da je zakon, u ovoj zemlji, isti za sve, a ne da se Dodiku “gleda kroz prste zbog svega što radi”.

“Blokade parlamenta, integracijskih procesa, dakle, protuustavni referendumi, odlikovanja presuđenim ratnim zločincima, odlikovanje Putinu, prkosno negiranje genocida, suprotstavljanje odlukama Visokog predstavnika – vrijeme je da se dokaže da su u ovoj zemlji svi ljudi jednaki pred zakonom.

Za njega kao da ne vrijedi vladavina prava. On može da kupi vilu u Beogradu i ne kaže odakle mu novac,može da pokloni ikonu a da ne dokaže odakle mu. Očekujemo da optužnica bude potvrđena i da pravosudne institucije konačno počnu raditi svoj posao”, poručuje lider SDA.

Potom, govorio je o tome kako se mora podići društvena svijest i odgovornost kako bi se stalo ukraj nasiljem koje je sve prisutnije u BiH. Također, podržao je zahtjev udruženja svjedoka genocida i rata koje je upućeno Christianu Schmidtu, a u kojem zahtijevaju od njega da osigura veći broj Hrvata i Bošnjaka u redovima MUP-a RS-a.

“Na tome se mora insistirati”, smatra Izetbegović.

Zatim, prokomentarisao je i presudu “Slaven Kovačević protiv BiH” Evropskog suda za ljudska prava.

“Presuda Kovačević je ponovo aktivirala, podsjetila nas na ranije presude Evropskog suda za prava koje su počele da padaju u sjenu. Veoma dobro je došlo, spriječit će neke pokušaje koji su bili aktuelni”, mišljenja je on.

Dotaknuo se rada i Vlade FBiH i federalnih vlasti.

“Trojka na dnevnoj bazi i dalje popušta, prošle sedmice smo imali tri stvari oko kojih su trebali da se pravdaju. Na dnevnoj bazi gledamo kako se jedna po jedna pozicija predaje”, govori Izetbegović i nastavlja:

“Nismo zadovoljni radom Vlade FBiH, mislimo da im je Novalićeva vlada ostavila pune budžete, ne znamo šta se čeka kod povećanja plata, imaju sredstva ne znamo šta se čeka.

Mogu dosta uraditi kod povećanja primanja boračke populacije, porodilja… Sredstva su im na raspolaganju”, zaključuje Izetbegović – prenosi Klix.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.