Bakir Izetbegović se oglasio, ustvrdio je: “Christian Schmidt mijenja retoriku i posljednjim izjavama šalje signal “Osmorki” da se nametanjem svojih odluka više ne namjerava miješati u proces formiranja federalne vlasti”

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), govorio je u intervjuu za Faktor o novoizabranoj vlasti na nivou države, o formiranju vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i o odnosima unutar “Osmorke”. Federalna vlast se neće formirati bez SDA, ostaje pri tome.

Bosna i Hercegovina je dobila novo Vijeće ministara. Da li i Vi dijelite stav nekih međunarodnih zvaničnika da će ovaj sastav Vijeća ministara “promijeti putanju” i budućnost BiH? Konkretno, da li ovako sklopljena koalicija u kojoj očito Dragan Čović i Milorad Dodik vode glavnu riječ može zaista ubrzati reforme i BiH povesti ka EU i NATO savezu?

“Ovaj saziv Vijeća ministara BiH je najlošiji od potpisivanja Dejtonskog sporazuma i “putanju” može promijeniti samo na lošije. Zbilja treba biti pristrasni optimista pa vjerovati da će dojučerašnji kočničari postati motor ubrzanog kretanja Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u i EU, i da državu mogu voditi ministri koji su presuđivani pred njenim sudovima, koji su poznati po aferama, kafanskom i porodičnom nasilju, čije su diplome upitne, koji većinom nemaju znanja i iskustva za resore koje trebaju da vode.

Svi principi i stavovi predsjednika “Trojke”, sve kritike i prigovori na kojima su gradili stranački imidž i predizborne kampanje su pali u vodu kada su se ukazale ministarske i ambasadorske pozicije.

Ministarske za njih, a ambasadorske za kritičare u vlastitim redovima koje je trebalo odobrovoljiti. Paradigma za ovaj moralni i politički pad je ponašanje kadrova Naše stranke, njihova podrška nedostojnim i nekompetentnim, trgovina sa takvima kako bi i oni bili podržani i imenovani, kaže Izetbegović u intervjuu za Faktor.

Konture federalne vlasti, i pored obećane brzine “Osmorke” i HDZ-a još se ne naziru. Ostaje li SDA pri stavu da Refik Lendo, ako bude izabran za potpredsjednika FBiH, neće podržati kandidaturu Nermina Nikšića za premijera FBiH?

“Eventualna podrška Nikšiću da vodi Vladu FBiH je podrazumijevala stvaranje širokog probosanskog bloka koji bi formirao koherentnu piramidu vlasti od kantona, preko entiteta do države. U takvoj piramidi vlasti bi bilo mnogo stranaka, a time i malo pozicija za svaku od njih, ali bismo postigli snagu patriotskog bloka koji bi mogao zemlju povući u pravom smjeru. Imenovanjem Vijeća ministara BiH bez SDA, ova mogućnost je pala u vodu. Preostaje borba za federalnu i kantonalne vlade.

Vjerujete li i dalje da federalna vlast neće biti formirana bez SDA i na čemu zasnivate svoj stav? Iz rivalskog političkog tabora (Osmorka) i dalje ubjeđuju javnost kako niko neće sa SDA. Ima li ikakvih signala da se odnosi ipak mijenjaju, jer i Vi ste u više navrata izjavljivali da su toku neki razgovori, da ste u kontaktu sa predstavnicima nekih stranaka, da ima pregovora…

“Ne može se formirati federalna vlast bez SDA i DF-a. Pa sama SDA je dobila više glasova nego sve tri stranke “Trojke” zajedno. “Trojka” bez pomoći HDZ-a i SNSD-a nema nikakvu snagu u federalnom Domu naroda, a nastupa samouvjereno kao da su oni pobjednici.

Može se nastaviti sa djetinjastim insistiranjem da se pobjedničke stranke na vlastitu štetu povuku i omoguće “Trojci” da sa HDZ-om napravi federalnu strukturu vlasti onako servilno kako su napravili Vijeće ministara sa HDZ-om i SNSD-om, ali svima je jasno da od toga nema ništa.

Na šta bi to ličilo, i ko bi tu dominirao, sasvim jasno se vidjelo po amandmanima koje je HDZ ovih dana nametnuo “Trojci”. Recimo da nema finansijske pomoći FK Velež, a ima NK Zrinjskom, da nema finansijske podrške bolnicama u Konjicu i Mostaru, u kojima se većinom liječe Bošnjaci, a ima Kliničkom centru kojim upravlja struktura HDZ-a i koji je napravio nevjerovatne dugove, i tako dalje.

Utisak je i da visoki predstavnik Christian Schmidt mijenja retoriku i posljednjim izjavama šalje signal “Osmorki” da se nametanjem svojih odluka više ne namjerava miješati u proces formiranja federalne vlasti.

Kako tumačite taj zaokret, kao Schmidtovo prihvatanje rezultata izbora ili bojazan da bi dodatnim intervencijama mogao ugroziti poziciju HDZ-a?

“Radi se o prihvatanju realnosti, sazrijevanju stava međunarodnih predstavnika. Nakon završetka jesenjih izbora oni su kreirali političko-medijski talas koji je trebao da poštedi SNSD i HDZ, a da ukloni SDA i zamijeni je poslušnijom “Trojkom”.

Potcjenjivali su žilavost i snagu SDA, neki od njih su bez imalo ustručavanja izjavljivali kako će “slomiti” ili “kupiti” koliko treba SDA-ovih delegata u Domu naroda, o čemu je i Nermin Nikšić posvjedočio ovih dana, kaže Izetbegović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.