Bakir Izetbegović u intervjuu za BBC poručio: “Sankcije Miloradu Dodiku nisu dovoljne, potrebno je nešto učinkovitije”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je u razgovoru za BBC govorio o uzrocima aktuelne krize u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje o namjerama Milorada Dodika Izetbegović je kazao da predsjednik SNSD-a provjerava šta može uraditi.

“Ako bi mogao, otcijepit će entitet RS. Ako ne može, a ne može, onda će pokušati vratiti nadležnosti koje su prenesene na državni nivo prije 15 godina, kada smo osnovali Oružane snage, obavještajnu službu, sistem oporezivanja i pravosuđe. On bi to sada volio vratiti i ponovo učiniti državu podijeljenom”, izjavio je Izetbegović.

Ako ne uspije u tome, dodao je Izetbegović, Dodik će pokušati dobiti nešto iz postojeće situacije kako bi se predstavio kao neko ko se bori za interese entiteta i interese srpskog naroda te na osnovu toga pobijediti na narednim općim izborima.

Govoreći o mogućnosti novih sukoba u BiH, Izetbegović je kazao da se to nikada ne može sa sigurnošću reći.

“To se ne bi trebalo desiti jer su ljudi, uključujući i Srbe, zasićeni tenzijama, krizama, ratovima i konfliktima. Obični ljudi su zasićeni time. Niko ne bi želio ići u tom smjeru, ali nikada ne možete znati u BiH”, kazao je Izetbegović.

U situaciji u kojoj vas neko napada, pojasnio je predsjednik SDA, nije moguće reći da su oni koji napadaju i oni koji se brane jednako odgovorni.

“Dodik na dnevnoj bazi stvara probleme. U posljednjih 15 godina je uradio mnogo loših stvari. Natjerao nas je da uzvratimo i ja ću učiniti sve da ta borba bude politička, a ne pravi sukob”, izjavio je Izetbegović.

Dodao je da se u entitetu RS provodi aparthejd te da su Bošnjaci i Hrvati u tom bosanskohercegovačkom entitetu građani drugog reda.

“Kada neko odlikuje Radovana Karadžića, možete zamisliti kakva je to provokacija, a Dodik radi upravo to. Ova kriza je počela kada je visoki predstavnik zabranio slavljenje ratnih zločinaca i negiranje genocida. Da li postoji moja odgovornost ili odgovornost visokog predstavnika za krizu, ne bih rekao”, poručio je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović da je broj pripadnika međunarodnih snaga stacioniranih u BiH, ukoliko bude potrebe, moguće povećati. Na pitanje uloge predsjednika Rusije Vladimira Putina u dešavanjima u BiH, Izetbegović je kazao da je nju teško precizno definisati.

“U BiH i na Balkanu oni se bore protiv prisustva NATO-a. Ne bi željeli da BiH postane dio NATO saveza. To je njihov glavni cilj i žele imati svoj utjecaj”, izjavio je predsjednik SDA.

Kada je riječ o sankcijama SAD-a Miloradu Dodiku, Izetbegović je naglasio da one nisu dovoljne te da se mora uraditi nešto više.

“Nešto mnogo učinkovitije i bolnije za one koji stvaraju probleme bi se trebalo uraditi i moralo bi se uraditi. Očekujemo od SAD-a da to urade. Oni to mogu. Evropska unija je zbunjena i za njih to nije jednostavno jer trebaju konsenzus, ali Amerikanci to mogu i trebaju uraditi”, zaključio je Izetbegović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.