Bakir Izetbegović u svom maniru poručio: “Zaustaviti odlazak mladih da se ne pretvorimo u zemlju staraca”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sazvao je u Sarajevu radno-konsultativni sastanak s predstavnicima SDA u federalnim institucijama kako bi se razgovaralo o boljoj koordinaciji rada parlamenta i Vlade Federacije BiH te o prioritetima djelovanja SDA na nivou Federacije BiH do kraja aktuelnog mandata.

Na sastanku su bili parlamentarci iz Predstavničkog i Doma naroda Federalnog parlamenta, potpredsjednica Federacije Melika Mahmutbegović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministri u Federalnoj vladi kao i direktori javnih preduzeća na federalnom nivou.

Kako je u izjavi za Fenu kazao Izetbegović sastanku su prisustvovali predstavnici SDA u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou Federacije BiH, ali je najvio da će naredni sastanak biti organiziran s predstavnicima na državnom nivou, nivou bh. entiteta Republika Srpska, kantonalnom nivou te na nivou općina.

“Namjera je da sve te sastanke završimo u ovom mjesecu. Smatramo da je Federacija BiH na izvjestan način srce vlasti u BiH budući da se na tom nivou najviše životnih i svakodnevnih pitanja građana rješava zbog čega smo i krenuli od tog nivoa”, pojasnio je Izetbegović.

Prvi dio sastanka bio je posvećen analizi funkcioniranja pojedinih institucija i tijela te boljem funkcioniranju i boljoj koordinaciji svih tih dijelova strukture vlasti. Drugi dio sastanka bio je posvećen određivanju prioriteta i viziji SDA kako riješiti najvažnije probleme u Federaciji BiH u aktuelnom mandatu.

“SDA ima obiman materijal koji se odnosi na ono šta nam je namjera raditi, ali danas želimo izvući prioritete na kojima je najvažnije raditi u narednih godinu i pol dana”, kazao je Izetbegović.

Ocijenio je da se država BiH i Federacija BiH susreću sa stotinama problema, ali se svi oni svode na onaj koji je najteže rješiv problem, a to je odlazak mladih ljudi i pad nataliteta.

Da bi taj problem bio ublažen i da bi “njegova oštrica bila otupljena”, kako kaže Izetbegović, potrebno je riješiti stotine drugih problema od pitanja privrede, infrastrukture, digitalizacije, ekologije do obrazovanja i školstva.

“Potreban je kompleksan pristup da bismo napravili bolje uređeno društvo i bolje uređenu državu i na taj način zaustavili odlazak mladih i ohrabrili povećanje nataliteta. BiH se ne smije pretvoriti u zemlju staraca jer je to najopasniji problem i za BiH i za Federaciju”, smatra Izetbegović.

Kako je zaključio lider SDA Bakir Izetbegović stoga je važno uspostaviti bolju koordinaciju i saradnju svih dijelova strukture u Federaciji BiH te se fokusirati na one prioritete na koje je potrebno posebno obratiti pažnju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.