in ,

Bakir Izetbegović uputio poruku Ji Pingu: “Još nisu ispunjeni uvjeti za zatvaranje OHR-a”

Oglasio se Bakir izetbegović.

Oglasio se Bakir izetbegović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu ambasadora Narodne Republike Kine Ji Pinga.

Razgovarano je o saradnji Bosne i Hercegovine i NR Kine, naročito u oblasti ekonomije. U tom kontekstu je posebna pažnja posvećena nastavku izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Također je razgovarano o prijedlogu rezolucije kojom je predviđeno ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR) do 31. jula 2022. godine, a kojeg su Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija uputili Rusija i NR Kina.

Izetbegović je objasnio ambasadoru Pingu da još nisu ispunjeni uvjeti za zatvaranje OHR-a, utvrđeni u okviru Programa 5+2, te da je postojanje te institucije u Bosni i Hercegovini još neophodno.

Ambasador Ji Ping je upoznao Izetbegovića sa informacijom da će 500.000 doza vakcina, koje je Vlada Federacije BiH naručila od kineskog proizvođača Sinopharm, biti isporučene već početkom augusta.

Izetbegović i Ping su razgovarali i o odnosima SDA i Komunističke partije Kine, te je iskazana obostrana spremnost za nastavkom dosadašnje uspješne saradnje, saopćeno je iz SDA.

Đonlagić uputio DF-ov prijedlog Izbornog zakona, HDZ što je zatražio je ponovno rađanje Herceg-Bosne!

Aleksandar Vučić potpuno otvoreno tvrdi: “Spreman sam i javno na poligraf, nikada se nisam vidio sa Belivukom”