Bakir Izetbegović veoma oštro o ruskom ambasadoru Igrou Kalabuhovu: “Drska je njegova izjava ruskog da BiH ne bi trebala u EU”

Flagrantnim i drskim miješanjem u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine nazvao je predsjednik Bakir Izetbegović izjavu ruskog ambasadora Igora Kalabuhova koji smatra da BiH ne bi trebala ući u Evropsku uniju.

Izetbegović je to izjavio odgovarajući na pitanje u intervjuu Nacionalu, u kojem je opširno analizirao političku situaciju u BiH, a naročito krizu povjerenja Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH izazvanu neuspjehom pregovora o promjeni izbornog zakona BiH.

Ruski ambasador Igora Kalabuhova je u autorskom tekstu za banjalučki “Glas Srpske” 7. maja sugerisao kako bi građani BiH trebali dobro razmisliti je li im potrebno članstvo u Evropskoj uniji.

“BiH se opredijelila za članstvo u EU i u NATO-u, i to konsenzusom u kojemu su sudjelovali i predstavnici Srba iz Republike Srpske. Konkretno, Dodikovi ljudi, iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). To su naše državne strategije, službeni dokumenti BiH, koje provodimo.

Čak je i drsko da ambasador to komentira, a kamoli da negira ta naša opredjeljenja”, odgovorio je Izetbegović.

Iako je Moskva ranije podržavala aspiracije BiH ka članstvu u EU, nakon ruske agresije na Ukrajinu i uvođenja žestokih sankcija Zapada, Rusija sada želi opstruisati euroatlantski put zemalja Zapadnog Balkana, između ostalih i BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.