BAKIR JE REKAO NIKADA VIŠE Izetbegović “prelomio” i odbio razgovarati nasamo s Čovićem i Michelom o izborima u BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odbacio je mogućnost pojedinačnih razgovora s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem o izbornim sporovima tokom skorog susreta s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom u Bruxellesu.

“Ja uvijek mogu popiti kafu s gospodinom Čovićem i gospodinom Michelom, ali da ću razgovarati dalje jedan na jedan sa Čovićem – nikada više”, rekao je Izetbegović gostujući u programu Bosanskohercegovačke radio televizije (BHRT).

Pojasnio je kako će čelnici petnaest stranaka koje imaju zastupnike u državnom Parlamentu BiH u nedjelju 12. i ponedjeljak 13. lipnja biti u posjetu Bruxellesu gdje će razgovarati s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Europski dužnosnik je nedavno razgovarao u Sarajevu sa Čovićem i Izetbegovićem o rješavanju izbornih sporova o načinu provedbe izbornih rezultata, te ubrzanju europskog puta zemlje. Čelnik SDA sada međutim odbacuje mogućnost takvog formata susreta.

Dodao je kako su u ranijim razgovorima o izbornoj reformi oko načina biranja članova Predsjedništva i izaslanika u Domu naroda Federacije BiH bili nerealni zahtjevi HDZ-a BiH i njezina predsjednika Dragana Čovića. Poručio je kako će Čović morati popustiti bošnjačkom političkom bloku.

“Uvijek je tražio više i previše. I neće to dobiti. Ima promijeniti način kako se odnosi prema nama, prema probosanskom frontu i bošnjačkom. Ima spustiti zahtjev. Ne može dobiti paritete kako je to zamislio”, dodao je.

U zaključcima predsjedništva SDA pozdravljeno je angažiranje predsjednika Europskog vijeća oko rješenja prijepora u BiH, te su ocijenjene ‘besmislenim’ tvrdnje da međunarodna zajednica u BiH svojim odlukama pogoduje bošnjačkoj strani i SDA.

”Odbacujemo kao neosnovane i besmislene tvrdnje koje se učestalo mogu čuti od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića i niza drugih njima bliskih aktera da Zapad bezuvjetno podržava Bošnjake i SDA”, naveli su iz ove stranke.

Dodali su pri tome kako SDA i predstavnici EU, SAD-a i OHR-a imaju isti cilj – ‘izgradnju funkcionalne, demokratske države, stabilnih institucija i osiguranje vladavine zakona’.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.