Bakir nije to zadržao u sebi: “Nemam ništa protiv gospodina Bećirovića, međutim, ovo što rade je štetan posao”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je u razgovoru za BHT da je međunarodna zajednica pregovore o izmjenama Izbornog zakona postavila na pogrešnim osnovama.

“Oni su koristili jedan reducirani model pregovarajući sa SDA i HDZ-om, međutim problem je u tome što su, prvo SBB a potom DF, kandidovali gospodina Željku Komšića za člana Predsjedništva BiH. Oni na to, da se razumijemo, imaju pravo ali ne vidim razlog zašto su u pregovore uključili samo SDA i HDZ, kada SDA nije kumovala tom problemu”, kazao je Izetbegović.

Dodao je kako od predsjednika HDZ-a Dragana Čovića nije dobio poziv za novu rundu pregovora o izmjenama Izbornog zakona koji bi se prema nekim špekulacijama trebali održati u Bruxellesu.

“Ja sam dobio poziv od Charlesa Michela da dođem u Brisel 12. i 13 juna. U tim razgovorima bi trebali učestvovati predsjednici 15 stranaka – svih onih koji imaju barem jednog zastupnika u državnom Parlamentu. Ja s Draganom Čovićem i Charlesom Michelom mogu kafu popiti, ali nasamo s Čovićem više neću pregovarati”, poručio je lider SDA.

U razgovoru za BHT osvrnuo se i na dosadašnji tok pregovora o izmjenama Izbornog zakona.

“Bilo smo spremni na određene ustupke gosp. Čoviću, međutim, kada bismo pokazali spremnost da prihvatimo neke od prijedloga, on bi postavljao neke nove uslove. Tako nešto mu neće proći”, istakao je Izetbegović.

Predsjednik SDA prokomentarisao je i kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH.

“Nemam ništa protiv gospodina Bećirovića, međutim, ovo što oni rade je štetan posao. Ne suprotstavljaju se onima koji ruše Bosnu i Hercegovinu a to su nedvosmisleno SNSD i HDZ nego onima koji godinama, i to uspješno, brane BiH pa i građanski koncept.

Tu se okupila jedna šarolika grupa stranaka. Mi smo sve njih pozivali da oformimo jedan blok koji bi se suprotstavio politikama rušenja BiH, međutim oni su se odlučili na jedan ovakav korak kojeg smatram štetnim. Kakve zajedničke vrijednosti, recimo, imaju Naša stranka, PDA i Fuad Kasumović, dodao je izetbegović.

Napomenuo je još i da bi kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH mogao biti poznat za oko mjesec dana.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.