Balkanac izračunao troškove života porodice u Njemačkoj, ljudi se javljaju: “Konačno da čujemo pravu istinu”

Kraj je godine. Praznici kucaju na vrata. Decembar je. Ispraća se stara, a dočekuje se nova godina. Kuju se novi planovi, želje, neka nova nadanja se bude…, oni koji su u tuđini već su mislima u rodnom kraju, s porodicom i prijateljima za stolom.

Dugo su već odlasci iz BiH, ali i susjednih zemalja realnost.

Mnogi i dalje vode bitke iz prošlosti te se sve više među osnovne razloge odlazaka navodi zatrovano ozračje među ljudima u ovoj i susjednim državama.

Ali postavlja se pitanje, s obzirom na to da se već ide, a što će se definitivno nastaviti, kako je živjeti u tim stranim zemljama koje privlače radnike na sve moguće načine.

Prema priči youtubera s Balkana koji emitira na kanalu “Vuletova svaštara” vidi se da nije sve baš jednostavno.

U jednoj od posljednjih snimki prikazao je troškove četveročlane porodice koja živi u Njemačkoj, a temeljio ih je na svom iskustvu života u toj zemlji.

Zanimalo ih je koliki su troškovi života četveročlane porodice u kojoj suprug i supruga rade.

Napravio je popis svih mjesečnih primanja i izdataka jedne četveročlane porodice, a na kraju je uvrstio i dodatne troškove, poput cigareta ako ste pušač, i otprilike troškove izlazaka.

“Ako muž i žena rade, zarađuju oko 4.500 eura mjesečno. Uzeo sam neki prosjek, naravno, ima bračnih parova koji zarađuju i više. Ako su na višoj poziciji, u nekoj jakoj tvrtki, kao što je Bosch, onda imaju i pet i pol hiljada eura.

Ali ima i onih koji zarađuju manje pa je to dobar prosjek. Dječji doplatak za dvoje djece iznosi 440 eura pa su prihodi prosječnog domaćinstva ukupno 4940 eura”, ispričao je Vule – prenosi Radio Sarajevo.

Za najam stana u Njemačkoj porodica od četiri člana mora izdvojiti oko 1.200 eura, a troškovi režija su 250 eura, dok će mjesečni izdatak za hranu, prema njegovu iskustvu, biti oko hiljadu eura.

Objasnio je i koliko iznose troškovi osiguranja, goriva i servisa za automobil ako živite u Njemačkoj, ali i koliko jedan pušač mjesečno potroši na cigarete.

“Kutija od 20 cigareta stoji osam eura, ako ih kupujete svaki dan, mjesečno ćete potrošiti 240 eura ili 480 eura ako su u porodici dva pušača. Tada ste u minusu i trebate tražiti dodatni posao za taj trošak”, objasnio je.

Za odlazak na putovanje za godišnji odmor treba izdvojiti oko 500 eura svaki mjesec kako bi se dovoljno uštedjelo, a na kraju je rekao kako penzija može biti jako dobra u Njemačkoj, a može se dobro zaraditi i na prodaji stana te novcem koji je uložen u životno osiguranje – ispričao je donoseći sve aspekte života vani.

“Konačno da čujemo pravu istinu o njemačkim platama”, jedan je od komentara ispod videa.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.