Banjalučanin heroj odbrane Sarajeva: Godišnjica smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana

“Danas se sjećamo jednog od najvećih sinova Bosne i Hercegovine, Mustafe Hajrulahovića Talijana, koji nas je napustio prije 25 godina, 8. marta 1998. godine. Bio je to heroj odbrane od agresije koji je svoj život posvetio borbi za svoju zemlju i svoj narod”, poručio je Adnan Pašić, predsjednik Upravnog odbora Bokserskog kluba “Zlatni ljiljani”, kolektiva koji baštini i čuva tradiciju i naslijeđe Talijana.

Rođen je u Banja Luci, 22. januara 1957. godine, a u rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu. Nakon toga, upisao je Vojnu Pomorsku akademiju u Splitu, koju je završio sa odličnim ocjenama. Kao vrhunski stručnjak za divizije na moru i kopnu, prolazio je niz specifičnih kurseva i usavršavao svoje znanje, a također je naučio i talijanski jezik.

“Kada je počeo rat u Sloveniji, Talijan je bio u službi u Splitu. Bio je član Patriotske lige, preteče Armije RBiH, od prvih dana. Napustio je JNA 1991. godine u činu kapetana korvete i pridružio se Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Dio rata je proveo kao komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a kraj rata je dočekao u Glavnom štabu Armije”, dodaje Pašić.

Mustafa Hajrulahović Talijan nije bio samo ratni komandant, već i sportski entuzijasta – zbog čega je i veza s ovim kolektivom. Bio je jedan od osnivača i prvi predsjednik Bokserskog kluba oružanih snaga Republike BiH “Zlatni ljiljani”.

Klub je osnovan 27. septembra 1992. godine, u toku agresije na našu zemlju. Ovo je bio prvi sportski klub u Bosni i Hercegovini osnovan u vrijeme rata.

“Mustafa Hajrulahović Talijan je uvijek vjerovao u snagu sporta i njegovu moć da ujedini ljude. U čast njegovog herojskog djelovanja i doprinosa boksu, svake godine organizujemo turnir u njegovo ime.

Koristim ovu priliku da izrazim zahvalnost svima koji nam pomažu da ovu tradiciju nastavimo”, napominje Pašić.

Za svoj hrabri čin i doprinos u odbrani grada Sarajeva, Mustafa Hajrulahović Talijan je dobio mnoga priznanja i medalje. Bio je istinski heroj koji je život posvetio borbi za svoju zemlju i narod, ali istovremeno i zaljubljenik u sport i boks.

“Danas, više od 25 godina nakon smrti Mustafe Hajrulahovića Talijana, njegovo ime i djelo i dalje inspirišu generacije mladih u Bosni i Hercegovini.

Preko 50 dječaka, djevojčica, momaka i djevojaka u bokserskom klubu “Zlatni ljiljani” u Sarajevu danas uče i treniraju, te prate njegov put.

Pokrenuli smo programe samoodbrane, učimo djecu toleranciji i uvažavanju, borimo se protiv vršnjačkog nasilja, zloupotrebe društvenih mreža, radimo pojedinačno s djecom – kako bi naš klub bio više od boksa, već jedna škola i putokaz.

I upravo nam njegova hrabrost i predanost služe kao primjer kako se izboriti protiv svih izazova, kako se boriti za pravdu i dostojanstvo, i kako ostaviti trajan trag u svojoj zajednici.

Njegova hrabrost i sportski duh će živjeti zauvijek u srcima svih onih koji su ga poznavali, i nastavljaju se prenositi na nove generacije koje se bore za bolju budućnost”, zaključio je Pašić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.