Bećirović direktno i bez uvijanja: Ne treba se zavaravati da će Dodikov režim stati nakon sankcija, slijede novi opasni udari

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović komentarisao je danas sankcije SAD-a njegovoj kolegici Željki Cvijanović, kao i zvaničnicima iz RS-a Radovanu Viškoviću i Nenadu Stevandiću te Milošu Bukejloviću. Bećirović je rekao da su organi bh. entiteta RS izvršili brutalan udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavni poredak države Bosne i Hercegovine.

Rekao je da se antidejtonska politika ne smije potcjenjivati i relativizirati i zato su nove sankcije SAD-a važna poruka svima u regionu da razvijene zapadne demokratije podržavaju očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

“Dosljedno ukazujem na nužnost sankcioniranja političara koji ugrožavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Toleriranje antiustavnog djelovanja, kojim čelnici bh. entiteta RS ugrožavaju teško postignuti mir, može imati nesagledive posljedice, posebno u kontekstu najnovijih geopolitičkih potresa.

Zato je veoma važno da principijelnu politiku SAD-a, kao i UK, prate i zemlje EU. Uvođenjem opravdanih sankcija Vlade SAD-a Miloradu Dodiku 2017. i 2022., sankcija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz 2022., te najnovijih sankcija SAD-a jasno su markirani ključni pojedinci koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum”, rekao je Bećirović.

Dodao je da je sada ključni momenat da EU uvaži stavove Evropskog parlamenta koji je u više rezolucija pozvao na uvođenje sankcija Dodikovom režimu.

Istakao je da svako odugovlačenje sankcija EU Dodik i njegovi sljedbenici shvataju kao signal i ohrabrenje za nastavak separatističke politike.

“Regija je na prekretnici i mora izabrati između Dodikove ratne politike i očuvanja mira. To su primijetile i najveće sile Zapada i zato su ispravno konstatirale da Dodikova politika ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško postignuti mir.

Međunarodna zajednica, svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma i OHR moraju sada pokazati snagu i jedinstvo. Gotovo tri decenije izgradnje mira i sigurnosti za sve ljude u Bosni i Hercegovini su avanturističkom Dodikovom politikom dovedeni u pitanje”, naglasio je Bećirović.

Zaključio je da su pred nama sedmice i mjeseci u kojima će se odlučivati o očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Ne treba se zavaravati nijednog momenta i pomisliti da će Dodikov režim stati nakon najnovijih sankcija SAD-a. Slijede novi opasni udari na Dejtonski mirovni sporazum prema direktnim instrukcijama Dodikovih mentora izvan granica Bosne i Hercegovine.

Mir, sigurnost i ustavni poredak Bosne i Hercegovine moraju se braniti svim raspoloživim pravnim i drugim legalnim sredstvima, u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom.

To moraju činiti, prije svega, institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, uz puno konkretniju podršku Zapada nego što je to bio slučaj do sada”, podcrtao je Bećirović.

Ustvrdio je da, potvrđujući savezništvo i prijateljstvo sa SAD-om, svih demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini, veoma je važno da kontinuirane napade na državu sistemski zaustavimo, te da nakon sankcioniranja pojedinaca uđemo u fazu u kojoj će biti suspendirani i mehanizmi putem kojih se provode blokade demokratskog razvoja Bosne i Hercegovine.

“Demokratskim snagama u našoj državi je potrebna pomoć i podrška prijateljskih zemalja, prije svega onih koje su okupljene oko Upravnog odbora za provedbu mira u BiH, kako bi se svim građanima konačno pružila šansa da žive u mirnoj i stabilnoj Bosni i Hercegovini”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.