Bećirović ne želi da šuti na ono što se dešava… “Neprihvatljivo je da se u Izborni zakon ugrađuju odredbe o stvaranju bilo kakvih virtuelnih izbornih jedinica”

Delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je obrazložio zašto smatra da je neprihvatljiv HDZ-ov prijedlog izmjene Izbornog zakona.

Poručio je drugim političarima da, kako je naveo, nemaju pravo da svojim pogrešnim procjenama i potezima ugrožavaju budućnost Bosne i Hercegovine. Posebno se obratio onima koji su možda ucijenjeni.

“Ako ima političara koji su na bilo koji način i od bilo koga ucijenjeni, bolje je da takvi podnesu ostavku nego da spašavajući svoje političke karijere trajno unesreće građane Bosnu i Hercegovinu”, naglasio je.

Prema Bećirovićevim riječima, nijedan zvaničnik ne smije i nema pravo pristati na ugrađivanje dodatnih diskriminatornih i antievropskih rješenja u Izborni zakon.

Potom je upozorio na sljedeće:

“Neprihvatljivo je da se u Izborni zakon ugrađuju odredbe o stvaranju bilo kakvih virtuelnih izbornih jedinica čime bi se osnažila diskriminacija građana i de facto stvorile pretpostavke za formiranje monoetnički omeđenih teritorija. Pristajanje na takva rješenja značilo bi stvaranje preduslova za etničku podjelu Bosne i Hercegovine.

Nedopustivo je da se u odredbe Izbornog zakona unose asimetrična i antievropska rješenja koja su neprihvatljiva u demokratskim državama Evropske unije. Saglasnost na takva rješenja suštinski bi predstavljala udaljavanje Bosne i Hercegovine od evroatlantskih integracija i približavanje nedemokratskim režimima.

Neodgovorno je da se zaobilaze ili ignorišu obavezujuće presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Bosna i Hercegovina ima obavezu da se podvrgne konačnim presudama Evropskog suda za ljudska prava u svakom sporu u kojem je učestvovala kao stranka.

Neustavno je kršiti prava građana garantovana članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim političkim pravima, koji je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine, kao i prava koja su utvrđena Opcionim protokolima i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Apsolutno je neprihvatljivo da se pristaje na ucjene i diskriminatorne prijedloge HDZ-a jer bi to bio potez s nesagledivim posljedicama za demokratski razvoj Bosne i Hercegovine. To bi otvorilo vrata novim etničkim podjelama i bilo bi u potpunoj suprotnosti s principima evropske demokratije.

Deplasirano i ponižavajuće je politički kapitulirati pred HDZ-ovim konceptom i sadržajem izmjena Izbornog zakona. To bi predstavljalo izdaju interesa Bosne i Hercegovine i mogućnost još većih zloupotreba u budućnosti.

Apsurdno i nerazumno je jačati politiku HDZ-a koja evidentno ide u smjeru zaokruživanja dijela teritorije Bosne i Hercegovine većinski nastanjenog hrvatskim stanovništvom, odnosno obnovom tzv. Herceg-Bosne i u konačnici njenim pripajanjem Hrvatskoj”, poručio je Bećirović.

Neprihvatljiva mu praksa “dogovaranja naroda”

Napomenuo je da je na djelu sukob dva suprotstavljena koncepta.

“Etnokratskog (antievropskog), koji traži produbljivanje segregacije u društvu i potpunu dominaciju etničkih grupa u političkom predstavljanju, i demokratskog (evropskog) koji se zalaže za poštivanje evropskih standarda i obavezujućih presuda Evropskog suda za ljudska prava. Pobjeda etnokratskog koncepta značila bi civilizacijski nazadak naše države. Zato niko nema pravo pristajati na antibosanskohercegovačka i antievropska rješenja”, naveo je.

SDP-ov delegat u Domu naroda državnog parlamenta je među onima koji smatraju da je neprihvatljivo “dogovaranje naroda”.

“U interesu građana Bosne i Hercegovine ne treba bježati da se u legalnim državnim organima, u skladu s utvrđenim procedurama, popravlja izborni sistem poštujući princip općeg, jednakog, slobodnog, direktnog i tajnog glasa, uz zaštitu etničkih, kulturnih, religijskih i drugih kolektivnih prava svih građana. S ciljem jačanja istinske demokratije, kao i integrisanja Bosne i Hercegovine u evropske i evroatlantske asocijacije, nužno je njen izborni sistem uskladiti s prihvaćenim evropskim i međunarodnim standardima koji ne poznaju srednjovjekovnu praksu ‘dogovaranja naroda’ i ‘narodnih vođa'”, naglasio je.

Kako je izjavio, potreban je Izborni zakon kojim će se omogućiti transparentnost i demokratičnost, odnosno sve one elemente koji garantuju uslove za fer i poštene izbore.

“Zato promjene Izbornog zakona moraju biti u funkciji razvoja demokratije i ljudskih prava – prava da svaki čovjek bude biran i bira, a ne mehanizam pomoću kojeg retrogradne snage žele Bosnu i Hercegovinu udaljiti od evropskih vrijednosti”, dodaje.

Bećirović, koji je i jedna od potpredsjednika SDP-a, je ocijenio da nije potrebna brzopleta promjena Izbornog zakona, već stabilan i dugoročan izborni sistem koji će se zasnivati na temeljnim principima savremenih demokratskih izbora. Ponovio je da su neprihvatljiva rješenja kojima će se osnažiti diskriminacija i onemogućiti politička integracija društva.

Leave your vote

10 points
Upvote Downvote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.