Bećirović pred Vijećem sigurnosti UN-a “zadao glavobolju” nekima: Ovo je pet glavnih obmana koje plasiraju vlasti RS

“Dozvolite da naglasim neke izazove s kojima se suočava BiH. Ja vam se obraćam uime BiH čiji korijeni idu hiljadama goina unazad. Bez obzira na brojne opstrukcije, blokada i pritiske s kojima se suočava BiH, tokom rata i mira govore o tome da uništavanje BiH nije moguće”, dodao je. Bećirović je poručio da je BiH država koja je jako blizu ulaska u EU i NATO. Nekima je Bećirović “zadao glavobolju”.

“BiH je država koja je na ulazu u EU i NATO. U martu je postignut važan korak ka EU putu.

Svijet treba znati istinu. Ključni problem u BiH ne dolazi iz naše države nego izvan granica. To su utvrdili strani sudovi. Haški tribunal je utvrdio prirodu rata koji je vođen protiv BiH. Izvršna presuda kaže da nije bilo građanskog rata nego međunarodni oružani sukob, tako je dijeljenje BiH osuđeno. Ova presuda nosi ogromnu važnost jer je rečeno šta je ključni problem bio i šta jeste. Ovo je suština svih problema u BiH u prethodne četiri decenije”.

“Obilježavanje genocida”

“To je strašno podsjećanje na nedavnu prošlost Bosne i Hercegovine, ali i opomena da moramo biti oprezni. Presude o počinjenom genocidu utvrdili su najviši sudovi UN-a. To je pravna činjenica.

Bećirović ističe da lideri entiteta RS ne poštuju presude sudova UN-a.

“Nažalost, čelnici entiteta Republika Srpska ne poštuju presude sudova UN-a. Štaviše, oni glorificiraju presuđene ratne zločince i poručuju da žele nastaviti politiku ratnih zločinaca. To se može shvatiti kao prijetnja novim genocidom. Za čovječanstvo je važno da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju o sjećanju i obilježavanju genocida u Srebrenici 1995.

Ova rezolucija ima ogroman značaj za širenje istine i svijesti o počinjenom genocidu nad Bošnjacima. Ona je važan civilizacijski iskorak u borbi za istinu i pravdu. Organi vlasti entiteta Republika Srpska ne poštuju cjelinu Daytonskog sporazuma i njegovih aneksa. Oni selektivno tumače Daytonski sporazum i podrivaju nezavisnost, suverenitet i državnost Bosne i Hercegovine. Takvom neodgovornom politikom ugrožavaju mir i stabilnost. Posljednji izvještaj visokog predstavnika to naglašava.

U toku je opasan udar na ustavni poredak i Daytonski sporazum. Mir i stabilnost Bosne i Hercegovine ozbiljno ugrožava antidejtonska politika organa entiteta Republika Srpska. Oni godinama pokušavaju pravnim nasiljem promijeniti temeljne odredbe Daytonskog sporazuma”, kazao je i dodao:

“Dvije ključne institucije Daytonskog sporazuma su otvoreno napadnute: Ured visokog predstavnika i Ustavni sud BiH.

Organi entiteta Republika Srpska pokušavaju blokirati ove dvije institucije. Oni ne kriju da žele postati vrhovni tumači Daytonskog sporazuma. To je pokušaj unilateralne destrukcije ovog međunarodnog sporazuma”.

“Međunarodna zajednica ima jasno definiranu obavezu i odgovornost u Bosni i Hercegovini. Ona ima sve potrebne instrumente, uključujući i izvršne ovlasti, da garantira mir i stabilnost. Visoki predstavnici su, u prvoj postdejtonskoj deceniji, odlučnim i opravdanim intervencijama pomogli građanima Bosne i Hercegovine da žive u miru. Tim odlukama nije ugrožen suverenitet Bosne i Hercegovine, već je očuvan mir.

Zato je od esencijalne važnosti ojačati instituciju visokog predstavnika. Odluke visokog predstavnika moraju se implementirati na cijeloj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine. To se mora osigurati de iure i de facto”, poručio je.

Pet obmana

Govoreći pred Vijećem sigurnosti UN-a, Bećirović je naveo “pet obmana koje plasiraju Vlasti Republike Srpske”.

“Prva obmana političkih lidera entiteta Republika Srpska se odnosi na suverenitet. Ne postoji suverenitet entiteta unutar suverene države, već isključivo suverenitet države Bosne i Hercegovine. Dozvolite mi da podvučem, suverenitet se u Daytonskom sporazumu spominje devet puta i isključivo se odnosi na državu Bosnu i Hercegovinu.

Druga obmana odnosi se na pitanje kontinuiteta. To je precizno riješeno u članu 1. Ustava BiH. Kontinuitet ima samo Bosna i Hercegovina. Entiteti u državi postoje tek od potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Treća obmana organa vlasti entiteta Republika Srpska odnosi se na pitanje rješavanja ustavnih sporova. Njih ne mogu rješavati entiteti. Ustavom BiH je propisano da je to nadležnost Ustavnog suda BiH i da su njegove odluke konačne i obavezujuće.

Četvrta obmana odnosi se na konačno tumačenje Daytonskog sporazuma. To je riješeno Aneksom 10 Daytonskog sporazuma i ta uloga je dodijeljena visokom predstavniku.

Peta obmana odnosi se na pokušaj antidejtonskog predstavljanja susjedne Srbije kao garanta Daytonskog sporazuma. Srbija nije garant ovog sporazuma, već jedna od tri strane”, naveo je Bećirović i dodao:

“Produžetak misije ALTHEA je važan za mir u BiH. Stalno prisustvo EUFOR-a ima ključnu ulogu u miru i stabilnosti”.

Državna imovina

“Za mir u Bosni i Hercegovini važno je da Vijeće sigurnosti UN-a u novembru 2024. produži mandat misiji Althea. Prisustvo EUFOR-a je važno za očuvanje mira i stabilnosti. To se posebno odnosi na zaštitu povratnika u entitetu Republika Srpska, koji su izloženi brojnim napadima. Budućnost naše države je povezana s implementacijom presuda Evropskog suda za ljudska prava”, poručio je Bećirović i dodao:

“Presude nalažu Bosni i Hercegovini izmjenu cjelokupne političke paradigme i njeno usklađivanje s demokratskim standardima. Bosna i Hercegovina je obavezna da osigura individualna prava građana, a ne samo kolektivna prava naroda.

Posebno je važno naglasiti pravnu činjenicu da državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini”, kazao je Bećirović pred Vijećem sigurnosti.

“Član 1. Ustava BiH definira da je država Bosna i Hercegovina jedina nasljednica Republike Bosne i Hercegovine, što uključuje i kontinuitet vlasništva nad državnom imovinom.

Također, Bosna i Hercegovina je vlasnica imovine koja joj pripada na osnovu Sporazuma o pitanjima sukcesije. Ovim međunarodnim multilateralnim ugovorom utvrđena je suverena jednakost Bosne i Hercegovine i drugih država nasljednica bivše Jugoslavije. Prema načelu pacta sunt servanda, sve države nasljednice, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, sporazum moraju poštovati i izvršavati. U ovom međunarodnom sporazumu entiteti se ni ne spominju.

Vlasništvo Bosne i Hercegovine nad državnom imovinom potvrđeno je i konačnim i obavezujućim presudama Ustavnog suda BiH. Dakle, argumentacija Bosne i Hercegovine bazirana je na međunarodnom i nacionalnom pravu”, dodao je.

Bećirović je još spomenuo politiku bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

“Ne zaboravimo, jedan od ključnih zahtjeva tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića u Daytonu bio je da podijeli državnu imovinu između entiteta.

Milošević nije postigao taj cilj u Daytonu. Danas bi neki političari iz entiteta Republika Srpska željeli da u miru dobiju ono što Milošević nije dobio za vrijeme agresije. Međunarodna zajednica to ne smije dozvoliti.

Posebno treba upozoriti na opasnost politike koja zagovara promjene državnih granica u Jugoistočnoj Evropi.

Predsjednik entiteta Republika Srpska javno zagovara ujedinjenje Srbije, entiteta Republika Srpska i Crne Gore. Dakle, on direktno poziva na uništenje nekoliko država članica Ujedinjenih nacija. To je ozbiljna prijetnja evropskom miru i članicama UN-a” – prenosi N1.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.