Bećirović se obratio srpskom narodu u BiH i Srbiji, oštru poruku poslao Vučiću

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se danas javnosti nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a. Posebno se obratio, kako je rekao, srpskom narodu u Bosni i Hercegovini i Srbiji, ali je uputio i oštru poruku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Bećirović je istakao kako su “mnogi mislili da nikada neće dočekati ovu rezoluciju u UN-u, ali da su nakon niza neuspjelih pokušaja uspjeli.

“Želim uputiti nekoliko poruka srpskom narodu u BiH: Srpski narod je integralni dio bh. jedinstva u različitostima i ravnopravan narod s drugim narodima u BiH.

Tako je bilo i tako će ostati. Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije nikakva prijetnja srpskom narodu. Nema genocidnih naroda. Ovu rezoluciju treba shvatiti kao šansu za katarzu i trasiranje puta u sigurniju budućnost.

Poruka građanima susjedne Republike Srbije: U ovoj rezoluciji se ne spominjej nijednom riječju Republika Srbija. Želim da razvijamo dobre odnose između BiH i Srbije uz međusobno poštivanje i uvažavanje. Vrijeme je da i predsjednik susjedne Srbije shvati da je on predsjednik Republike Srbije, a ne predsjednik Srba.

Ne postoje predsjednici Srba, Bošnjaka i Hrvata, postoje međunarodno priznate države i legalni organi vlasti tih država. Ne treba izmišljati bošnjačke, srpske i hrvatske sabore, treba poštovati Parlament Bosne i Hercegovine, Narodnu skupštine Srbije i Sabor Hrvatske.

Ne treba nam srednjovjekovna logika već poštivanje međuanrodnog prava. Inkluzivnost, ekonomski rast, regionalna sradanja i euroatlantske integracije trebaju biti smjer BiH u narednim godinama.

Mislim da imamo kapacitet i partnere s kojim možemo ostvariti ovaj cilj. Kao nikada prije ubijeđen sam da će Bosna i Hercegovina biti zemlja uspješnih ljudi”, poručio je Bećirović.

“Najvažnija diplomatska i politička pobjeda BiH u 21. vijeku”

Bećirović je istakao kako su “mnogi mislili da nikada neće dočekati ovu rezoluciju u UN-u, ali da su nakon niza neuspjelih pokušaja uspjeli.

“Iza ovog uspjeha stoji dobro osmišljen i predan rad. Ovaj rezultat nije pao s neba. Uložil ismo ogroman trud, znanje i energiju. Ovo je jedna od najvažnijih diplomatskih i političkih pobjeda BiH u 21. stoljeću.

Bili smo u potpuno neravnopravnoj poziciji na neuporedivo brojnije diplomatije Srbije, Rusije, Sjeverne Koreje i nekih drugih zemalja. Ipak, u saradnji s našim saveznicima – pobijedili smo. Nažalost, usvojena rezolucija je mala satisfakcija porodicama žrtava genocida.

Njihovu patnju i bol ne može zamijeniti nijedna rezolucija ili sudska presuda. Zato sada trebamo biti dostojanstveni i odmjereni u izjavama. Ne želimo likovati i slaviti zbog ovog ogromnog diplomatskog uspjeha. Danas se s poštovanjem želimo sjetiti žrtava genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina. Ova rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda.

Rezolucija je nova šansa za katarzu i civilizacijsko raščišćavanje s pravnosnažno presuđenim ratnim zločincima“, rekao je Bećirović.

“U UN suzdržani su uvjek podrška većini, a ne manjini. I oni će obilejžavati 11. juli”
Zahvalio se prijateljim Bosne i Hercegovine iz cijelog svijeta koji su “podržali i pomogli da bude usvoijena ova Rezolucija”, kao i svim zemljama članicama Generalne skupštine UN koje su glasale “za”.

“Rezultat je iznad naših očekivanja s obzirom da znamo s kakvom snažnom diplomatskom mašinerijom smo se suočili. 84 glasa “za” i samo 19 “protiv” je velika i ubjedljiva pobjeda. 68 glasova uzdržanih ne negiraju presude sudova UN.

Mnogi od ambasadora ovih država to su i direktno rekli. I ove države će također obilježati 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici. Poziv da se glasa protiv rezolucije nisu prihvatile 152 države i plus neke koje nisu bile u sali tokom glasanja. To je istina.

U porceduri UN-a gdje se broje glasovi za i protiv, suzdržani su uvjek podrška većini, a ne manjini. Da su suzdržane zemlje željele srušiti ovu rezolucije glasale bi protiv.

Skoro sve suzdržane zemlje su u diskusijama nalgasile da je u i oko Srebrnice počinjen genocid nad Bošnjacima. Pitamo se zašto su bili suzdržani? Zato što su znali da rezolucija ima podršku i odlučili su sebi dati malo političkog prostora iz raznih geopolitčkih i ekonomskih, ponekad vrlo ozbiljnih razloga. Ne treba nasjedati na propagandu da od tih država napravimo neprijatelje, nećemo to dozvoliti”, rekao je Bećirović.

Civlizacijske vrijednosti u Rezoluciji

Naveo je kako se u tekstu Rezolucije poziva na civilizacijske vrijednosti koje ne mogu biti sporne niti u jednoj demokratskoj državi.

“Naglašeno je da se 11. juli proglasi Danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici i počinje od ove godine. Da se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici. Da se kroz obrazovne sisteme razvijaju programi u cilju sprečavanja genocida u budućnosti. Da se ohrabri proces izgradnje održivog mira, pravde, istine i pomirenja.

Aktivnosti u vezi ove rezolucije pokrenuo sam na početku mandata, a intenzivirao prije 12 mjeseci. Iskreno se zahvljujem majkama Srebrenice i drugim udruženjiam žrtava genocida koje sam od samog početka informirao o projektu i koje su pružile punu podršku”, naveo je Bećirović.

Dodaje kako “nisu puno pričali, ali su puno radili” kao i da je riječ o jednom od “najkompleksnijih projekata koji je podrazumijevao mnoge aktivnosti”.

“Pokazali smo novi način djelovanja, pokazali smo da se politika ne vodi praznim riječima već ozbiljnim radom, da politika nije senzacionalizam i borba za lajkove”, naglasio je – prenosi N1.

“Ozbiljna mašinerija radila protiv rezolucije”

Pohvalio je “najisturenijeg čovjeka” – ambasadora BiH u UN-u Zlatka Lagumdžiju bez kojeg, ističe, ne bi rezolucija bila usvojena. Zahvalio se svim drugim ljudima poimenično koji su doprinjeli usvajanju rezolucije.

“Osim ozbiljne mašinerije izvan naše države koja je radila protiv usvajanja ove rezolucije, problem su nam dijelom pravili i domaći populisti. O rezoluciji su ponekad pričali i oni koji nemaju blage veze s rezolucijom i stvarali probleme. Ipak, doveli smo ovaj projekat do uspješnog epiloga”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.