Bećirović veoma direktno: Vučić se spušta ispod nivoa civilizacijskih vrijednosti, neka dostavi 16 zapisnika i prestane kriti istinu o genocidu

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović povodom Dana grada Sarajeva poručio je da je naša obaveza da čuvamo istinu o Sarajevu, istinu o počinjenom genocidu u Srebrenici i istinu o cijeloj BiH. Bećirović je govorio o onome što je Sarajevo preživjelo, kao i BiH, a zatim je komentarisao i Rezoluciju o Srebrenici koja se priprema za Generalnu skupštinu UN-a, a protiv koje uveliko rade srbijanske diplomate i vlasti.

“Ovo je veliki dan ne samo za Sarajevo nego i za cijelu BiH. Mi smo ponosni na naš glavni grad i našu domovinu. 6. aprila 1945.

Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije. Sarajevo je od 1992. do 1995. za vrijeme brutalne agresije na BiH preživjelo najdužu opsadu u modernoj historiji čovječanstva. I opstalo je. Sarajevo je i danas moderni, evropski, kosmopolitski grad. Naša obaveza je da čuvamo istinu o Sarajevu, istinu o počinjenom genocidu u Srebrenici, istinu o cijeloj BiH.”

Bećirović je istakao da, nažalost, i danas u regionu postoje oni koji ne čuvaju istinu već šire obmane i laži.

“Jedan od takvih takvih je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Zadnjih sedmica spušta se na nivo ispod civilizacijskih vrijednosti kada ponovo negira počinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Ne bi trebao to da radi. Pozivam ga da prihvati presude sudova UN-a.

To je jako važno za budućnost cijele regije. Ne može niti jedna rezolucija UN-a imati veću snagu od pravosnažnih presuda sudova UN-a.”

Član Predsjedništva BiH je zatim uputio poziv i poruku Vučiću.

“Ako već želi da bilo šta kaže o Srebrenici, o počinjenom genocidu u Srebrenici, pozivam ga da prvo dostavi 16 zapisnika Vrhovnog savjeta odbrane SR Jugoslavije kako bi domaća i svjetska javnost saznala punu istinu. I da prestanu kriti istinu.

Na pitanje šta bi značilo donošenje Rezoluciju u UN-u o genocidu u Srebrenici, Bećirović je kazao da se na tome dugo i veoma ozbiljno radi – javlja Klix.ba.

“Nažalost, u bh. javnosti o tome često govore ljudi koji blage veze s rezolucijom nemaju niti znaju šta piše u njoj. Ta rezolucija ima svrhu da pojača proces povjerenja i pomirenja u BiH i regiji, zajedno s našim prijateljima širom svijeta. Na čelu te grupe prijatelja su Njemačka i Raunda, a tu su i države svih kontinenata.

U interesu je čovječanstva da preveniramo zlo, da u obrazovnim sistemima učimo nove generacije da se genocid više nigdje i nikome ne ponovi.”

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.