Besramni Draško Stanivuković se pohvalio učešćem na obilježavanju neustavnog tzv. dana RS, riječi hvale i organizatore

Gradonačelnik Banja Luke i jedan od glavnih opozicionih lidera u bh. entitetu RSučestvovao je u sinoćnjoj akademiji posvećenoj obilježavanju neustavnog tzv. dana RS.

Stanivuković na društvenim mrežama podijelio fotografije s ove sporne manifestacije, a zanimljivo je da je na njima prikazan i njegov politički rival Milorad Dodik, član predsjedništva BiH i lider SNSD-a, koji se od ove sedmice nalazi na proširenim sankcijama SAD-a.

“Impresivna svečana akademija povodom 30. rođendana RS, baš onako kako naša RSi zaslužuje. Bila je čast prisustvovati ovom događaju u danu kada treba svi da se izdignemo iznad podjela i zajedno pokažemo koliko je naša RS voljena. Čestitam i svima koji su učestvovali u organizaciji, ali i u samom programu ovog zaista dostojanstvenog događaja, a sutra nas očekuje svečani defile”, napisao je Stanivuković ignorišući presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Tzv. dan RS obilježava se 9. januara usprkos dvjema odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojima je on proglašen neustavnim, a nakon mišljenja Venecijanske komisije koja je ocijenila da je “diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.

Na taj datum 1992. godine u Sarajevu samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela je “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine”, na područjima kako su tada kazali, “srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u Bosni i Hercegovini, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a s ciljem da je pripoji Jugoslaviji”, koja se tada raspadala.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.