Bh. pjevačica uputila znakovitu poruku: “Mnogi danas osporavaju period Jugoslavije, ja sam bila i ostala Titova pionirka”

Bh. pjevačica Jasna Gospić prisjetila se perioda Jugoslavije i svog susreta s Josipom Brozom Titom. Između ostalog je spomenula kako je za bivšu državu vežu samo lijepe uspomene. Ona je bogatu muzičku karijeru započela kao gimnazijalka u Sarajevu s grupom Ambasadori s kojom je snimila pjesmu “Dođi u pet do pet”, koja je i danas veliki hit, a kao 16-godišnjakinja je imala priliku da se druži s Josipom Brozom Titom i pjeva mu.

Ona je nedavno na društvenim mrežama objavila fotografiju s bivšim predsjednikom SFRJ, na kojoj su i njene kolegice i kolege Ismeta Dervoz, Neda Ukraden, Mahir Paloš i Jadranka Stojaković. Naša pjevačica pojašnjava da je fotografiju dobila od prijatelja te da je ona nastala u Bugojnu 1977. godine.

Foto: Facebook/Jasna Gospić

“Bilo je to vrijeme kada se znalo kako se ponašati u društvu u kojem su vladali dobri međuljudski odnosi, uzajamno poštovanje i ekonomski prosperitet.

Bila je to Jugoslavija za koju je znao cijeli svijet i koju su svi poštovali najviše zbog Tita koji je imao perfektnu unutrašnju i vanjsku politiku.

Međutim, mnogi danas taj period ne vole, osporavaju ga pa čak i krive za situaciju u kojoj danas živimo. Bila sam i ostala Titova pionirka. Kao mala djevojčica, stajala sam u špaliru mašući zastavom Jugoslavije, dok nam je Tito mahao iz auta ne sluteći da ću ubrzo sjediti sa njim, razgovarati i pjevati.

Jako me zaboli kada čujem kako ga nazivaju pojedinci, o vremenu takozvanog Titoizma u kojem smo, navodno, bili mučeni, sputani, ograničeni”, kaže Gospić.

Jasna Gospić sa fotografijom sa Titom prisjetila starih vremena

Dalje dodaje da svako ima neku svoju istinu, ali da postoje činjenice koje nijedno subjektivno mišljenje ne može promijeniti.

“Nasreću, velika većina dijeli moje mišljenje. Vrijeme u kojem danas živimo je jako, jako ružno. Mladi masovno napuštaju Bosnu i Hercegovinu i tamo negdje u nekoj stranoj zemlji postaju najbolji studenti, uspješni biznismeni.

Nikog nije briga! Najviše slušamo o tome koje su se stranke između sebe posvađale, a ko su oni ustvari? Ja ih vidim kao šačicu ljudi okupljenih oko zajedničkog vlastitog interesa.

Sve to skupa ima jako malo veze s narodom. Zamišljam kako se s njima družimo, kako pjevamo zajedno kao što smo pjevali sa Titom. Komunikacija nikakva, ignorisanje umjetnika, književnika i, najzad, ne bismo znali šta smijemo pjevati”, govori kroz smijeh

Ona nije optimistična ni kada je u pitanju situacija u Bosni i Hercegovini u budućnosti.

-“Sjaši Kurta, a uzjaši Murta. To je naša budućnost još dugo, dugo. Zato sam sretna što pamtim ona divna vremena.

Možda bi bilo bolje da ih ne pamtim, ne bi mi onda ovako teško padao ovaj maraton ničega o ničemu, a toliko toga treba i može da se uradi”, zaključuje Gospić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.