Bh. reditelj Dino Mustafić: “Skandalozno ponašanje Dodika, a njegov “politčki brat” Čović sa strane pozicionira HDZ…”

Posljednje Vijesti

Zlokobne poruke koje dolaze od lidera etničkih partija u BiH o mogućim novim sukobima vrlo su opasan indikator za međunarodnu zajednicu, kaže bh. reditelj Dino Mustafić.

Njenu šutnju na takvu retoriku smatra greškom.

– Tu prije svega mislim na skandalozno ponašanje, koje ima elemente iracionalnoga, neuračunljivoga, uvredljivoga i neprimjerenog diplomatskom jeziku, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji koristi svaku priliku da na dnevnoj razini govori o secesiji RS, za koju svi jako dobro znamo da nije moguća bez oružanog sukoba.

S druge strane, postoji i odgovornost onih koji sebe nazivaju probosanskim liderima, partijama ili bloku da se na adekvatan način odgovori na ovakve prijetnje – kaže Mustafić, prenosi Avaz.

Odgovor bi trebala biti jasna diplomatska ofanziva, kako bi se zaustavilo ovakvo ponašanje predsjednika SNSD-a.

– Naravno da Dragan Čović, politički brat blizanac Milorada Dodika, ovu situaciju koristi za pozicioniranje HDZ-a a ne pitanje hrvatskog naroda.

Jasno je da Čović u ovakvoj političkoj krizi vidi priliku da izvrši pritisak za ustupke koji bi išli na štetu izbornog zakona, koji bi morao da sprovede presude Suda u Strazburu i da izjednači sve građane pred zakonom, da imaju pravo da budu birani na bilo kojem dijelu BiH, bez obzira na svoju etničku pripadnost – dodaje Mustafić.

Poznati bh reditelj pod diplomatskom ofanzivom podrazumijeva jasnu inicijativu, jasnu političku artikulaciju kako postepeno izaći iz ovakve situacije. Mustafić upozorava da nije pametno.

– Ne smije se olako, ležerno ilil volšebno prelaziti preko prijetnji ratom, ne samo zato što su one uvijek moguće jer je lako izazvati sukob, u to smo se uvjerili, nego zato što to nije pametno, istakao je.

Leave your vote