Bh. reditelj Dino Mustafić: “Skandalozno ponašanje Dodika, a njegov “politčki brat” Čović sa strane pozicionira HDZ…”

Zlokobne poruke koje dolaze od lidera etničkih partija u BiH o mogućim novim sukobima vrlo su opasan indikator za međunarodnu zajednicu, kaže bh. reditelj Dino Mustafić.

Njenu šutnju na takvu retoriku smatra greškom.

– Tu prije svega mislim na skandalozno ponašanje, koje ima elemente iracionalnoga, neuračunljivoga, uvredljivoga i neprimjerenog diplomatskom jeziku, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji koristi svaku priliku da na dnevnoj razini govori o secesiji RS, za koju svi jako dobro znamo da nije moguća bez oružanog sukoba.

S druge strane, postoji i odgovornost onih koji sebe nazivaju probosanskim liderima, partijama ili bloku da se na adekvatan način odgovori na ovakve prijetnje – kaže Mustafić, prenosi Avaz.

Odgovor bi trebala biti jasna diplomatska ofanziva, kako bi se zaustavilo ovakvo ponašanje predsjednika SNSD-a.

– Naravno da Dragan Čović, politički brat blizanac Milorada Dodika, ovu situaciju koristi za pozicioniranje HDZ-a a ne pitanje hrvatskog naroda.

Jasno je da Čović u ovakvoj političkoj krizi vidi priliku da izvrši pritisak za ustupke koji bi išli na štetu izbornog zakona, koji bi morao da sprovede presude Suda u Strazburu i da izjednači sve građane pred zakonom, da imaju pravo da budu birani na bilo kojem dijelu BiH, bez obzira na svoju etničku pripadnost – dodaje Mustafić.

Poznati bh reditelj pod diplomatskom ofanzivom podrazumijeva jasnu inicijativu, jasnu političku artikulaciju kako postepeno izaći iz ovakve situacije. Mustafić upozorava da nije pametno.

– Ne smije se olako, ležerno ilil volšebno prelaziti preko prijetnji ratom, ne samo zato što su one uvijek moguće jer je lako izazvati sukob, u to smo se uvjerili, nego zato što to nije pametno, istakao je.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.