Bh režiserka Jasmila Žbanić nazvala gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić “ublehašicom velikih razmjera”: Želi šarenije fasade, ali bi ipak da je zeleno

Bh. rediteljica Jasmila Žbanić prokomentarisala je odbijanje gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić da osvijetli Vijećnicu u duginim bojama povodom četvrte Bh. povorke ponosa. Naime, bh. rediteljica nije bila oduševljena potezom kojeg je napravila gradonačelnica Sarajeva te je danas jasnom porukom na svom Facebook profilu poručila šta misli o tome.

“Gradonačelnica želi šarenije fasade, a kada joj se ponude dugine boje, ipak bi ostavila sve zeleno. Ublehašica velikih razmjera”, napisala je rediteljica Žbanić.

Naime, njena kritika dolazi nakon što je novinarka Detektora Azra Husarić na svom Instagram profilu podijelila kako gradonačelnica Karić stigne odgovarati na pitanja influensera, a ignoriše zvanične upite Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Podsjećamo, tada je Karić u odgovoru influenserici Erni Saljević o novim bojama fasade zgrada u Titovoj ulici u Sarajevu odgovorila “kako bi voljela da je šarenije”.

Nakon toga se oglasila i gradonačelnica Karić odnosno Gradska uprava Grada Sarajeva koja je navela da su odbili zahtjev Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa da jučer, kada se održala četvrta Bh. povorka ponosa, Vijećnica bude osvijetljena u duginim bojama.

Takva odluka je naišla na kritike brojnih građana, ali i javnih ličnosti, među kojima je i Jasmila Žbanić – prenosi Klix.

Inače, četvrta Bh. povorka ponosa je održana danas u Sarajevu, a rijetki političari su im pružili podršku.

U šarenoj povorci građana koji su šetali od Historijskog muzeja do Narodnog pozorišta Sarajevo mogla se vidjeti tek nekolicina političara, i to onih koji su odavno deklarisani kao borci za prava svih građana u BiH, a ne samo onih koji su heteroseksualni.

Kao i svake godine, i danas su došli političari iz Naše stranke, jedine u BiH koja je jasno izrazila stav o LGBT populaciji.

Podršku onima koji su marginalizovani u bh. društvu pružio je državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto.

On je za Klix.ba kazao da je povorka prije svega građanski protest.

“Jako je bitno da se borimo za prava onih koji misle da su ugroženi i onih koji jesu zapravo diskriminisani… Danas šaljem poruku tolerancije, borbe i protesta”, kazao je Forto.

Podršku učesnicima pružila je i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić koja je kazala da je podržala svaku povorku koja je održana u Sarajevu.

“Tu sam do sada uvijek bila u ličnom kapacitetu, a sada i kao zamjenica za ljudska prava i izbjeglice i uvjerena sam da je to pravo mjesta gdje ja danas treba da budem u Bosni i Hercegovini”, kazala je.

Premijer Kantona Sarajevo, također kadar Naše stranke Nihad Uk bio je na protestima te je kazao kako mu je drago što je Sarajevo otvoreni grad u kojem se može održati parada.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.