Biden nakon susreta s Erdoganom: “Zabrinuti smo zbog toga što Turska posjeduje ruski raketni sistem”

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden su održali sastanak u Rimu na marginama Samita G20 i usaglasili se o uspostavljanju zajedničkog mehanizma za jačanje i razvoj odnosa ove dvije zemlje.

Dvojica lidera su izrazila zajedničku posvećenost daljem jačanju tursko-američkih odnosa i složili se da uspostave zajednički mehanizam u tom smislu.

Iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika Erdogana je saopćeno da je susret protekao u pozitivnoj atmosferi i da je razgovarano o bilateralnim odnosima i regionalnim temama.

Tokom razgovora Erdogana i Bidena naglasak je stavljen na NATO savezništvo i strateško partnerstvo te je izraženo obostrano zadovoljstvo zajedničkim koracima u vezi sa klimatskim promjena.

Govoreći o vojnim pitanjima, iz Bijele kuće je saopćeno da je Biden “ponovo potvrdio važnost Turske kao saveznika u NATO-u, ali je ukazao na zabrinutost SAD-a zbog toga što Turska posjeduje ruski raketni sistem S-400”.

Turski i američki predsjednici su razgovarali o tome koje korake treba poduzeti u skladu sa zajedničkom perspektivom, a s ciljem povećanja obima bilateralne trgovinske razmjene.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.